Adobe uvádí nový Photoshop Lightroom 3

Společnost Adobe Systems oznamuje okamžitou dostupnost programu Adobe Photoshop Lightroom 3 pro operační systémy Windows a Macintosh, řešení pro digitální fotografii, které v rámci jediné aplikace umožňuje fotografům jejich snímky rychle uspořádat, vylepšit a následně prezentovat.

Finální verze Lightroom 3, jehož veřejná beta verze byla uvolněna již v říjnu 2009, nabízí zcela přepracovanou výkonnostní architekturu, jenž lépe zpracovává stále objemnější knihovny fotografií a poskytuje bezkonkurenční nástroj pro zpracování RAW snímků se zabudovanými funkcemi pro redukci šumu a zostření, a to vše pro dosažení nejvyšší možné kvality obrazu. 64bitový Lightroom 3 obsahuje nové funkce, které optimalizují pracovní postupy a umožňují sdílet pořízené snímky mnoha kreativními způsoby, podporuje video soubory z DSLR a u vybraných fotoaparátů i přenos snímků do počítače již v průběhu fotografování.

„Počet stažení veřejné beta verze Lightroom 3 dosáhl čísla 600 000, což nám poskytlo obrovské množství cenných podnětů od široké komunity profesionálních a pokročilých amatérských fotografů,“ řekl Kevin Connor, viceprezident a manažer skupiny Digital Imaging společnosti Adobe. „Otevřený dialog, který s našimi zákazníky vedeme, nám umožňuje Lightroom dále vylepšovat a poskytovat jim ty nejlepší nástroje, které k vytváření vysoce kvalitních snímků potřebují. Jsme rádi, že na finální verzi netrpělivě čekalo tolik lidí. Ti mohou nyní začít využívat všech nových funkcí, na jejichž vývoji se sami podíleli.“

Veřejná beta verze zdokonaluje nové funkce Lightroom 3

Aby byl Lightroom 3 bleskově rychlý a měl rychlou odezvu, byl od základu přepsán. Díky tomu je práce s ním plynulá, obrázky se stahují téměř okamžitě, a dialog importu byl nově upraven tak, aby byl více intuitivní, s přidanými náhledy a výchozími nastaveními, které poskytují uživatelům rychlý přístup k uspořádání a vyhledání obrázků. Lightroom 3 se tak přizpůsobil měnícím se pracovním postupům fotografů a pomáhá je dále zefektivnit tím, že nyní umožňuje importovat a spravovat DSLR video soubory, stejně jako i fotografovat a zároveň okamžitě přenášet pořízené snímky do počítače u vybraných fotoaparátů značek Nikon a Canon.

Nové špičkové fotografické nástroje pomáhají fotografům dostat z pořízených snímků doslova maximum. Bezkonkurenční nástroje pro redukci barevného a jasového šumu pomáhají vytvářet čistější obraz z podexponovaných nebo s vysokým ISO exponovaných snímků a zároveň zachovat detaily. Funkce Automatická korekce objektivu, která umožňuje uživatelům používat profily kompenzující nežádoucí efekty geometrického zkreslení, chromatické aberace a vinětace vyskytující se u většiny objektivů, může výrazně zlepšit výsledky dosažitelné s jakýmkoliv objektivem. Uživatelé mají nyní také k dispozici nástroj „Narovnání“ pro dosažení dokonalé vertikální a horizontální perspektivy, další předvolby pro použití více stylů fotografických úprav, tři nové styly vinětace a efekt filmového zrna pro získání přirozenějšího vzhledu snímků.

Lightroom 3 rozšiřuje možnosti prezentace snímků

Díky novým nástrojům pro online sdílení sbírek fotografií prostřednictvím specializovaných webových služeb byly rovněž posíleny možnosti výstupu. Uživatelé služby Flickr mají možnost jediným kliknutím synchronizovat svůj účet s databází Lightroom, integraci s dalšími online weby pro sdílení fotografií je možné doplnit pomocí zásuvných modulů třetích stran. Přizpůsobitelné šablony pro tisk poskytují přesnější kontrolu nad tím, jak fotografové prezentují finální snímky, a nové funkce vodoznaků s možností upravovat text, velikost, umístění a styl, dávají profesionálům i amatérům flexibilitu při označení fotografií. Lightroom 3 nyní nabízí také možnost exportovat dokonalé prezentace coby video soubory s možností ozvučení a přidání titulní obrazovky.

Cena a dostupnost

Adobe Photoshop Lightroom 3 pro Windows a Macintosh je nyní k dispozici u obchodních partnerů společnosti Adobe. Doporučená koncová cena je 6 850 Kč pro nové uživatele a 2 270 Kč jako upgrade. Doporučené systémové požadavky jsou Macintosh OS X ve verzi 10.5 a 10.6 s procesorem Intel, nebo Microsoft Windows 7, Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate nebo Enterprise nebo Windows XP s aktualizací Service Pack 3, s procesorem Intel Pentium 4, 2 GB RAM a rozlišením obrazovky 1 024 x 768 bodů.

2 komentáře: „Adobe uvádí nový Photoshop Lightroom 3

Komentáře nejsou povoleny.