WinStrom 10: užijte si účtů i na Macu (test)

Obtížná dostupnost použitelného účetnictví na Macu bylo častým argumentem proti nasazení počítačů s logem nakousnutého jablka v menších firmách nebo u živnostníků. Ne každý si vystačí s fakturami vytvářenými v tabulkovém kalkulátoru a bez účetního softwaru se zkrátka od určité velikosti vlastní firmy nebo živnosti neobejdete. Podívejme se na WinStrom 10, které již na první pohled vypadá zajímavě.

Když hovořím o nedostupnosti pokročilejšího účetního systému pro Maca, měl jsem samozřejmě na mysli nativní účetnictví běžící přímo pod Mac OS X – všichni jistě známe mnoho systémů, které běží pod emulací nějakého jiného operačního systému, ať již pod Windows nebo například ještě pod DOSem. Z tohoto pohledu je WinStrom 10 taková Chytrá horákyně: přestože se tváří jako nativní Macovská aplikace, tak úplně jí není. Je totiž vytvořena v Javě (vyžaduje verzi 1.6), což však není na závadu a v tomto jazyce je na Macu napsáno hodně aplikací, o kterých to jejich uživatelé vůbec netuší (mezi nejznámější patří FTP klient Cyberduck). Má to pochopitelně své důvody (aplikace je snadno portovatelná na různé platformy), nevýhody pak v podstatě neexistují.

Install WinStrom-1 Install WinStrom-3

Bez modulů ani ránu

Software WinStrom 10 je určen pro malé a střední firmy vedoucí účetnictví nebo daňovou evidenci. Kromě účetnictví či daňové evidence pro podnikatele umožňuje WinStrom i zpracování účetnictví příspěvkových organizací. Program obsahuje všechny základní moduly ekonomických systémů, jako Nákup a Prodej, Evidence zásob, modul Majetek, Pokladnu, Banku a modul Mzdy, který je součástí pouze některých verzí. Počet modulů lze dále rozšiřovat, seznam dostupných najdete na adrese www.winstrom.eu/produkty/10.

Aplikace WinStrom je k dispozici v devíti různých verzích. Základní verze Start je zcela zdarma. Je plně funkční, což znamená, že máte přístup do všech modulů, ke všem funkcím aplikace a můžete jej používat po neomezenou dobu. Omezeny jsou pouze počty záznamů – v neregistrované verzi můžete pracovat se třemi firmami a v každém seznamu můžete vytvořit až čtyřicet záznamů, pokud verzi Start registrujete u výrobce, získáte rozšíření až na 100 záznamů.

Test - WinStrom 10-1 Test - WinStrom 10

Další verzí v řadě je verze Standard. Funkčností pokrývá podvojné účetnictví, fakturaci, pokladní a bankovní doklady + homebanking, skladové hospodářství, evidenci majetku a leasingu, pohledávky/závazky. Systém má řadu dalších modulů, z nichž některé budou součástí Macovské verze aplikace až od konce října, kdy je plánováno uvolnění nové verze WinStrom 10.7. Typickou ukázkou modulů přidaných v této verzi je modul Mzdy.

V tomto testu se budeme věnovat právě verzi Standard. Za tuto verzi zaplatíte 12 900 korun za první a 5 900 korun za každou další licenci. Zajímavé je také možnost rozšíření této verze o modul napojující celý systém přímo na internetové obchody a pomůže vám tak prodávat on-line. Jen pro zajímavost dodávám, že cena tohoto modulu je 2 900 korun. V nabídce však jsou i levnější verze určené především pro vedení pouhé daňové evidence: verze Mini nabízející základní účetní operace stojí 2 390 korun, lépe vybavenější verze Plus pak stojí přijatelných 4 490 korun. Ostatně přehledné rozdělení jednotlivých verzí najdete na stránkách www.winstrom.eu/produkty/cenik.

Základem dobrého účetního systému jsou pravidelné aktualizace – při rychlosti, jakou se mění legislativa v oblasti účetnictví, by došlo brzy k zastarání celého systému. Výrobce systému na toto myslí a po prvních 12 měsíců od zakoupení licence poskytuje aktualizace zdarma, pro další roky si připravte 4 500 korun.

Instalace a používání

Instalace aplikace probíhá standardní systémovou cestou. Ve staženém obrazu disku najdete jak samotný instalátor, tak i jednorázovou utilitu pro odstranění aplikace z počítače. Zde si zaslouží výrobce první pochvalu, protože součástí instalace aplikace je kromě frontendu také databázový server postavený na PostgreSQL běžící na pozadí – standardním smazáním nainstalované aplikace byste jej neodstranili a stále by na Macu běžel. Poznámka: běžícího serveru na pozadí se bát nemusíte, při nečinnosti nijak počítač nezatěžuje a také z bezpečnostního hlediska nepředstavuje žádné riziko, protože ve výchozím nastavení přijímá dotazy pouze z lokálního počítače a síťové dotazy odmítá.

Install WinStrom-4 Install WinStrom

Samotný instalátor je klasický a v ničem nevybočuje ze zažitých Macovských zvyklostí, po dokončení instalačního procesu není vyžadován restart počítače.

First start Nastavení

Po prvním spuštění se vás ujme průvodce, který vám pomůže s vytvořením vaší první firmy. Po vyplnění několika základních kroků vytvoří patřičné záznamy v databázi a otevře hlavní okno aplikace. To je vertikálně rozděleno na dvě části: zatímco v levé části je zobrazen panel jednotlivých funkcí, větší zbývající část je vyhrazena pro práci s jednotlivými moduly. Otevřené moduly lze rychle přepínat prostřednictvím záložek v horní části okna – ostatně posuďte sami z kompletní fotogalerie, kterou najdete na konci tohoto článku.

Ve srovnání s konkurenčními účetními systémy vás překvapí samotná práce s doklady, kterou bych označil za největší přednost WinStromu ve verzi 10. Seznamy dokladů se zobrazují formou tabulek, ve kterých můžete velmi snadno volit mezi sloupci, které vás zajímají a chcete je vidět. Ty nedůležité pak můžete velmi snadno skrýt. Definovat lze i jejich pořadí nebo i šířku – úplně stejně, jako byste pracovali v tabulkovém kalkulátoru. Vyhledávání usnadňují definovatelné filtry, které můžete použít také pro skrytí některých položek ze seznamů. Zkrátka a dobře po chvíli ladění snadno ohnete aplikaci tak, aby vám maximálně vyhovovala.

Adresy firem - Změna záznamu Ceník - Změna záznamu

Co si budeme nalhávat, elektronická výměna faktur je v dnešní době na mohutném vzestupu a proto nepřekvapí, že jejich zpracování podporuje také WinStrom. Přímo ze systému můžete generovat faktury v PDF, a to včetně rozšíření ISDOC. To umožňuje druhé straně vámi vydanou PDF fakturu velmi snadno začlenit do svého účetnictví bez zdlouhavého přepisování.

Protože je účetní systém WinStrom 10 postavený na architektuře klient – server, není problém se k němu připojovat také vzdáleně bez nutnosti využívat kterékoli terminálové řešení. Podle našich zkušeností je systém velmi dobře optimalizován z hlediska datových přenosů a celý systém velmi dobře reaguje i na velmi pomalém připojení – stále použitelný je i s využitím ne právě rychlého GPRS mobilního připojení. Přestože tuto funkcionalitu zřejmě nebudete využívat každodenně, přesto se může čas od času hodit (například když potřebujete vytisknout novou fakturu přímo při jednání u klienta).

Jen tak dále

Je skvělé sledovat, jak začíná být platforma Apple zajímavá i pro společnosti a aplikace, které ji dlouho objevit nechtěly. A účetní systém WinStrom 10 je skvělou ukázkou toho, jak by se to mělo dělat – skvěle funkční aplikace nabízející za přijatelnou cenu odpovídající užitnou hodnotu (navíc snadno rozšiřitelnou v případě rostoucích potřeb), navíc plně respektující běžné zvyklosti dotyčné platformy. Pokud tedy potřebujete vést účetnictvím na Macu, neutrácejte za virtualizovaná Windows a jiný účetní systém a uvažujte o tom, který na vašem Macu poběží přímo. Nebo si alespoň vyzkoušejte zmiňovanou verzi Start – je zdarma a v každém případě ji můžete kdykoli plně odinstalovat.

74 komentářů: „WinStrom 10: užijte si účtů i na Macu (test)

  • avatar
    22. 11. 2009 (21:03)
    Trvalý odkaz

    Taky bych přispěl svými pár postřehy.

    WS je každopádně vítaný krok. Účetnictví je ale systém, který se nedá vybírat podle platformy. Ůčtuji již řadu let v Pohodě, tak lze zběžně srovnávat.
    Testuji Snow Leopard na 32bit Mini macu, tak zkouším i WS.

    Bezpochyby online přístup je velké plus pro WS. Všiml jsme si, že je možné skladovým zásobám přiřazovat víde dodavatelů, pro mně velké plus. WS je kupodivu docela svižný, ale nemám dostatečně velkou databázi, aby se to dalo tvrdit obecně. Zde ale asi mé nadšení končí.

    V menu nenajdete klávesové zkratky, dodělávat si je sám určitě nebudu. Pro některé funkce jsou, ale je jich minumum a nejsou popsané ani v helpu. Ůčetnictví, které se nedá ovládat z kláves je pro začátečníky.
    Vyjimešně se koukám do manuálů a soft se učím sám. WS mi v tomto pčijde trochu nepřehledné. Levý panel vypadá hezky, ale pro praxi je důležitější rychlý přístup k funkcím z klávesnice a efektivní využití prostoru obrazovky. Zde nedam na Pohodu dopustit, i když ani ta není bez chyby. WS v dalších agendách je přeplněn a pole jsou k sobě nahuštěna. V něčem jde o zvyk, ale obecně rozhraní vyladěno.
    Obecně uživatelské prostředí by na Macu potřebovalo i mírně graficky doladit. Na větším monitoru musí být písmo dost titěrné.
    Možnosti importu jsou dost omezené. Tiskové výstupy nedostatečné. V základní verzi neumí pracovat s internetovými obchody, ani načítat objednávky. Obecně chabá podpora internetových obchodů (velké mínus pro mně). Nenalezl jsme též možnost, zmínku, o možnosti obhospodařovat komisní prodeje na nákupy. To tedy neumí dobře ani Pohoda (důvod, proč se porád porozlížím po měčem dalším).

    V testovací verzi je minumum dokladů, takže než to prozkoumáte, musíte si jich řadu vytvořit.

    Pro mně je špatné i to, že jsem nenašel způsob, jak provádět běžný maloobchodní prodej, tj prodejky.
    Cena systému může být v zavislosti na to co potřebujete buď zajímavá nebo naopak dost vysoká. Při porovnání s Pohoda Jazz (verze osekaná o věci, které využije jen účetní) vychází Pohoda zajímavěji, podle mého názoru, i když si ji půstíte ve Virtual boxu a koupíte nějakou základní licenci Windows.

    Mohl bych pokračovat dále. No zkrátka, než si pořídíte účetnictví obecně, velmi dobře si ho vyzkoušejte a vyzkoušejte si i jiné, nebudete rádi přecházet na jiný systém, pokud si zvyknete. WS vám může v lecčem vyhovovat, ale možná radši zvolíte Windowsové ve virtuální mašině. Virtual Box je zadarmo.

  • avatar
    22. 11. 2009 (21:03)
    Trvalý odkaz

    Taky bych přispěl svými pár postřehy.

    WS je každopádně vítaný krok. Účetnictví je ale systém, který se nedá vybírat podle platformy. Ůčtuji již řadu let v Pohodě, tak lze zběžně srovnávat.
    Testuji Snow Leopard na 32bit Mini macu, tak zkouším i WS.

    Bezpochyby online přístup je velké plus pro WS. Všiml jsme si, že je možné skladovým zásobám přiřazovat víde dodavatelů, pro mně velké plus. WS je kupodivu docela svižný, ale nemám dostatečně velkou databázi, aby se to dalo tvrdit obecně. Zde ale asi mé nadšení končí.

    V menu nenajdete klávesové zkratky, dodělávat si je sám určitě nebudu. Pro některé funkce jsou, ale je jich minumum a nejsou popsané ani v helpu. Ůčetnictví, které se nedá ovládat z kláves je pro začátečníky.
    Vyjimešně se koukám do manuálů a soft se učím sám. WS mi v tomto pčijde trochu nepřehledné. Levý panel vypadá hezky, ale pro praxi je důležitější rychlý přístup k funkcím z klávesnice a efektivní využití prostoru obrazovky. Zde nedam na Pohodu dopustit, i když ani ta není bez chyby. WS v dalších agendách je přeplněn a pole jsou k sobě nahuštěna. V něčem jde o zvyk, ale obecně rozhraní vyladěno.
    Obecně uživatelské prostředí by na Macu potřebovalo i mírně graficky doladit. Na větším monitoru musí být písmo dost titěrné.
    Možnosti importu jsou dost omezené. Tiskové výstupy nedostatečné. V základní verzi neumí pracovat s internetovými obchody, ani načítat objednávky. Obecně chabá podpora internetových obchodů (velké mínus pro mně). Nenalezl jsme též možnost, zmínku, o možnosti obhospodařovat komisní prodeje na nákupy. To tedy neumí dobře ani Pohoda (důvod, proč se porád porozlížím po měčem dalším).

    V testovací verzi je minumum dokladů, takže než to prozkoumáte, musíte si jich řadu vytvořit.

    Pro mně je špatné i to, že jsem nenašel způsob, jak provádět běžný maloobchodní prodej, tj prodejky.
    Cena systému může být v zavislosti na to co potřebujete buď zajímavá nebo naopak dost vysoká. Při porovnání s Pohoda Jazz (verze osekaná o věci, které využije jen účetní) vychází Pohoda zajímavěji, podle mého názoru, i když si ji půstíte ve Virtual boxu a koupíte nějakou základní licenci Windows.

    Mohl bych pokračovat dále. No zkrátka, než si pořídíte účetnictví obecně, velmi dobře si ho vyzkoušejte a vyzkoušejte si i jiné, nebudete rádi přecházet na jiný systém, pokud si zvyknete. WS vám může v lecčem vyhovovat, ale možná radši zvolíte Windowsové ve virtuální mašině. Virtual Box je zadarmo.

  • avatar
    22. 11. 2009 (21:03)
    Trvalý odkaz

    Taky bych přispěl svými pár postřehy.

    WS je každopádně vítaný krok. Účetnictví je ale systém, který se nedá vybírat podle platformy. Ůčtuji již řadu let v Pohodě, tak lze zběžně srovnávat.
    Testuji Snow Leopard na 32bit Mini macu, tak zkouším i WS.

    Bezpochyby online přístup je velké plus pro WS. Všiml jsme si, že je možné skladovým zásobám přiřazovat víde dodavatelů, pro mně velké plus. WS je kupodivu docela svižný, ale nemám dostatečně velkou databázi, aby se to dalo tvrdit obecně. Zde ale asi mé nadšení končí.

    V menu nenajdete klávesové zkratky, dodělávat si je sám určitě nebudu. Pro některé funkce jsou, ale je jich minumum a nejsou popsané ani v helpu. Ůčetnictví, které se nedá ovládat z kláves je pro začátečníky.
    Vyjimešně se koukám do manuálů a soft se učím sám. WS mi v tomto pčijde trochu nepřehledné. Levý panel vypadá hezky, ale pro praxi je důležitější rychlý přístup k funkcím z klávesnice a efektivní využití prostoru obrazovky. Zde nedam na Pohodu dopustit, i když ani ta není bez chyby. WS v dalších agendách je přeplněn a pole jsou k sobě nahuštěna. V něčem jde o zvyk, ale obecně rozhraní vyladěno.
    Obecně uživatelské prostředí by na Macu potřebovalo i mírně graficky doladit. Na větším monitoru musí být písmo dost titěrné.
    Možnosti importu jsou dost omezené. Tiskové výstupy nedostatečné. V základní verzi neumí pracovat s internetovými obchody, ani načítat objednávky. Obecně chabá podpora internetových obchodů (velké mínus pro mně). Nenalezl jsme též možnost, zmínku, o možnosti obhospodařovat komisní prodeje na nákupy. To tedy neumí dobře ani Pohoda (důvod, proč se porád porozlížím po měčem dalším).

    V testovací verzi je minumum dokladů, takže než to prozkoumáte, musíte si jich řadu vytvořit.

    Pro mně je špatné i to, že jsem nenašel způsob, jak provádět běžný maloobchodní prodej, tj prodejky.
    Cena systému může být v zavislosti na to co potřebujete buď zajímavá nebo naopak dost vysoká. Při porovnání s Pohoda Jazz (verze osekaná o věci, které využije jen účetní) vychází Pohoda zajímavěji, podle mého názoru, i když si ji půstíte ve Virtual boxu a koupíte nějakou základní licenci Windows.

    Mohl bych pokračovat dále. No zkrátka, než si pořídíte účetnictví obecně, velmi dobře si ho vyzkoušejte a vyzkoušejte si i jiné, nebudete rádi přecházet na jiný systém, pokud si zvyknete. WS vám může v lecčem vyhovovat, ale možná radši zvolíte Windowsové ve virtuální mašině. Virtual Box je zadarmo.

  • avatar
    22. 11. 2009 (22:03)
    Trvalý odkaz

    Taky bych přispěl svými pár postřehy.

    WS je každopádně vítaný krok. Účetnictví je ale systém, který se nedá vybírat podle platformy. Ůčtuji již řadu let v Pohodě, tak lze zběžně srovnávat.
    Testuji Snow Leopard na 32bit Mini macu, tak zkouším i WS.

    Bezpochyby online přístup je velké plus pro WS. Všiml jsme si, že je možné skladovým zásobám přiřazovat víde dodavatelů, pro mně velké plus. WS je kupodivu docela svižný, ale nemám dostatečně velkou databázi, aby se to dalo tvrdit obecně. Zde ale asi mé nadšení končí.

    V menu nenajdete klávesové zkratky, dodělávat si je sám určitě nebudu. Pro některé funkce jsou, ale je jich minumum a nejsou popsané ani v helpu. Ůčetnictví, které se nedá ovládat z kláves je pro začátečníky.
    Vyjimešně se koukám do manuálů a soft se učím sám. WS mi v tomto pčijde trochu nepřehledné. Levý panel vypadá hezky, ale pro praxi je důležitější rychlý přístup k funkcím z klávesnice a efektivní využití prostoru obrazovky. Zde nedam na Pohodu dopustit, i když ani ta není bez chyby. WS v dalších agendách je přeplněn a pole jsou k sobě nahuštěna. V něčem jde o zvyk, ale obecně rozhraní vyladěno.
    Obecně uživatelské prostředí by na Macu potřebovalo i mírně graficky doladit. Na větším monitoru musí být písmo dost titěrné.
    Možnosti importu jsou dost omezené. Tiskové výstupy nedostatečné. V základní verzi neumí pracovat s internetovými obchody, ani načítat objednávky. Obecně chabá podpora internetových obchodů (velké mínus pro mně). Nenalezl jsme též možnost, zmínku, o možnosti obhospodařovat komisní prodeje na nákupy. To tedy neumí dobře ani Pohoda (důvod, proč se porád porozlížím po měčem dalším).

    V testovací verzi je minumum dokladů, takže než to prozkoumáte, musíte si jich řadu vytvořit.

    Pro mně je špatné i to, že jsem nenašel způsob, jak provádět běžný maloobchodní prodej, tj prodejky.
    Cena systému může být v zavislosti na to co potřebujete buď zajímavá nebo naopak dost vysoká. Při porovnání s Pohoda Jazz (verze osekaná o věci, které využije jen účetní) vychází Pohoda zajímavěji, podle mého názoru, i když si ji půstíte ve Virtual boxu a koupíte nějakou základní licenci Windows.

    Mohl bych pokračovat dále. No zkrátka, než si pořídíte účetnictví obecně, velmi dobře si ho vyzkoušejte a vyzkoušejte si i jiné, nebudete rádi přecházet na jiný systém, pokud si zvyknete. WS vám může v lecčem vyhovovat, ale možná radši zvolíte Windowsové ve virtuální mašině. Virtual Box je zadarmo.

Komentáře nejsou povoleny.