Vyzkoušejte: veřejně přístupný Mac OS X Server

index_hero20071009Macserver on-line je projekt, který se snaží přiblížit uživatelům počítaču Apple využití serverové verze Mac OS X Leopard a nabidnout jim jejich praktické vyzkoušení. Serverové služby dokáží rozvinout možnosti klientské části do oblasti sdílení dat, groupwarového řešení nebo veřejného publikování a prezentování informací.

Obsah serveru (texty postupů konfigurace služeb popsaných ve Wiki, ukázky podcastů, videa) je tvořen nástroji běžně dostupnými v serverové nebo klientské verzi Mac OS X.

Na serveru jsou veřejně dostupné následujcí služby:

  1. iChat server – komunikační server založený na protokolu Jabber; umožňuje vytvořit vlastní server bez propojení (variantně i s propojením) s ostatními Jabber servery pro bezpečnou audio/video/text komunikaci z klienta iChat
  2. iCal server – kalendářový server; umožňuje sdílení kalendářů podle definovaných pravidel, plánování času více osob podle souhrných informací z jejich kalendářů
  3. QuickTime Streaming Server – streamingový multimediální server pro streaming na vyžádání (uložená data) nebo pro on-line streaming (přenosy z různých akcí, živé vysílání Home TV) v různých kvalitách (při zvolení vhodného HW a SW a dostatečné kapacity sítě i v HD kvalitě)
  4. Wiki/Blog server – součást webového serveru umožňující snadné publikování informací (textů, souborů, multimediálních dat), vyhledávání v nich; prostřednictvím této služby lze vytvořit uživatelský blog i firemní intranet pro různé skupiny pracovníků
  5. Podcast Producer server – serverová část řešení snadného publikování podcastů; zajistí plně automatizované zpracování obsahu a jeho publikování na zvolených místech – blog, iTunes, RSS, iTunesU, e-mailové upozornění; využívá několika dalších služeb serveru (Wiki server, XGrid Controller, QT Streaming server)

leopardserver_box-746421Služby serveru jsou veřejně dostupné pro praktické vyzkoušení. Služby, které umožňují nějakým způsobem zápis nebo šíření informací (jedná se zejména o Wiki server a Podcast Producer), jsou zpřístupněné pouze pro čtení, v případě zájmu mohou být zpřístupněné i pro zápis. Konfigurace a použití jednotlivých služeb na klientském počítači včetně přístupových údajů je popsána v Service Wiki.

Mezi služby charakteristické pouze pro Mac OS X server patří i služba NetBoot. Umožňuje z jednoho diskového obrazu uloženého na serveru spouštět počítače na jedné učebně, konferenčním sále nebo internetové kavárně. Tato služba jze využít i na instalace nových počítačů po síti. Služba není na Macserveru on-line spuštěna.

Server obsahuje i další služby, které z důvodu technologických omezení nebo jejich obecné známosti z ostatních serverových systému (Linux, Unix, Windows) nejsou zprovozněny. Server může sloužit i jako DHCP server (dynamické přidělování IP adres), router, firewall, DNS server, FTP server, souborový server pro protokoly AFP, SMB a NFS, doménový řadič pro Windows doménu, mail server a další.

Autorem textu je Petr Horáček, provozovatel zmiňovaného veřejného Mac OS X Serveru. Další informace o samotném projektu najdete v jeho obecném popisu, samotnou službu pak na této stránce.