Tři týdny s iPhone

iphone-3gJak již všichni asi víte, před Vánoci jsem si koupil iPhone a po zhruba třítýdenním používání bych chtěl shrnout jeho pro a proti. Na začátku ještě podotknu, že jsem zhruba před půl rokem 4 měsíce vlastnil a používal MIO A701 s Windows Mobile, takže budu v mnohém porovnávat.


Jaký iPhone koupit

Nechci zde řešit jestli je hezčí černá nebo bílá varianta telefonu (všichni víme že černá :-) ), ale spíš bych zde chtěl sepsat možnosti, kterými můžete kýžený iPhone získat.

  1. Koupě dotovaného telefonu se smlouvou
    Pravděpodobně nejednodušší způsob, ale ne každému může vyhovovat (již je vázaný jinou smlouvou apod.). Nespornou výhodou tohoto způsobu je získání „neomezeného internetu“ v mobilu což dělá z iPhone to pravé ořechové a bez toho to prostě není ono a nevyužijete všechny funkce telefonu na maximum. Tuto variantu jsem nakonec zvolil i já.Všichni naši tři operátoři iPhone nabízejí i se speciálními tarify pouze pro iPhone. Zde si musíte sami sednout a porovnat jaký operátor připravil pro vás nejvýhodnější tarif. Já jsem si vybral O2 s jejich nejlevnějším iPhone tarifem za 600,- Kč (bez DPH). Cena 16GB přístroje s tímto tarifem vyšla na 6 392,- Kč (8GB verze by stála 4 300,- Kč). S upsáním se na 24 měsíců. Balíček obsahuje 80 volných minut, 20 volných SMS, volání o víkendu do sítě O2 zdarma, zdarma připojení na O2 WiFi hotspoty a „neomezený internet“ s FUP 125 MB týdně (500MB měsíčně).                                                 

    • Pokud vás zajímá srovnání s ostatními operátory mrkněte třeba sem.

    U této varianty vás zpravidla vyjde samotný telefon nejlevněji, ale je nutno počítat s tím, že tarify jsou postaveny tak, aby se operátorům tento „dluh“ vrátil.

    • plus zvýhodněné tarify pro iPhone
    • plus levnější cena přístroje
    • plus „neomezený internet“
    • minus změna vašeho stávajícího tarifu a nutnost uzavřít smlouvu
     
  2. Odblokovaný telefon v ČR
    Operátoři u nás prodávají i odblokované telefony. Ceny jsou podobné cca 14 500,- Kč za 8GB verzi a 16 500,- Kč za 16GB verzi. Zde je jedno u jakého operátora telefon koupíte. Odblokovaný je pro všechny SIM.Největší výhodou je, že nemusíte měnit nic jiného než telefon. Samozřejmě cena přístroje jde nahoru. Nevýhoda spočívá v tom, že pravděpodobně nemáte tarif s nějakým datovým balíčkem, takže používání internetu přes síť operátora se prodraží. Funkce v telefonu tedy nebudete moci využívat naplno.
                                                                                  

    • plus nemusíte měnit váš stávající tarif
    • minus vyšší pořizovací cena telefonu
    • minus omezené využití internetu v mobilu (platíte za objem dat)
     
  3. Aktivovaný telefon ze zahraničí
    Bohužel u iPhone neplatí, že se dá sehnat levněji v zahraničí než u nás. Na eBay vychází zhruba na 15 – 19 000,- Kč (8GB i 16GB verze). Do ruky se vám dostane zpravidla aktivovaný telefon, ve kterém ale nebude fungovat česká SIM karta. Budete muset proto ještě koupit TurboSIM. Ten vychází zhruba na 500,- Kč. Je to nástavec na SIM kartu, který dokáže oblbnout iPhone tak, aby si myslel, že používáte operátora AT&T.Pořizovací cena přístroje může být samozřejmě nižší, pokud nebudete kupovat nový telefon, ale již použitý a nebo iPhone 1. generace.                                                         

    • plus nemusíte měnit váš stávající tarif
    • minus vyšší pořizovací cena telefonu
    • minus při koupi mimo EU připočítejte k ceně CLO
    • minus omezené využití internetu v mobilu (platíte za objem dat)


Koupě telefonu

Jak jsem psal výše, tak nakonec jsem se po zvážení všech možností, rozhodl pro koupi telefonu klasickou cestou u operátora s uzavřením smlouvy. Zajel jsem tedy do nejbližší oficiální prodejny O2 a zde paní za pultem oznámil, že bych si chtěl koupit iPhone. Celá koupě včetně podepsání smluv trvala cca 30 minut.


Rozbalení telefonu

Jak to tak u Apple bývá, tak „unboxing“ byl opět zážitkem sám o sobě. Malá krabička ve které je vše úhledně poskládáno. Obsahem balení je telefon, sluchátka s handsfree, USB kabel, USB nabíječka, jemný hadřík na očištění displeje, návod, „bodák“ na vysunutí SIM a samozřejmě dvě nálepky nakousnutého jablka :-) .

Hned po rozbalení jsem telefon připojil k MacBooku a přes iTunes naprosto bez problémů telefon aktivoval. Poté jsem si synchronizoval kontakty, kalendáře, mailové schránky a nahrál nějakou muziku. A to byl s nastavování telefonu asi vše :-) . Vše funkční, internet nastavený, po zadání hesla připojený na domácí Wi-Fi. Prostě paráda.

  • Porovnání s Mio A701
  • Po zapnutí Mia se spustil instalátor WM přímo na telefonu. Při výběru nastavení ovšem telefon zamrznul a nebyla jiná možnost, než telefon natvrdo restartovat. Po restartu se opět spustil instalátor, ale tentokrát již nebylo možno zvolit při instalaci českou lokalizaci, což mi ani nevadilo, protože preferuji angličtinu. Co mi ale vadilo, byla ztráta lokalizované klávesnice, takže emaily a poznámky jsem musel psát bez háčků a čárek.
  • Na Macku byl dále problém vůbec synchronizovat kontakty a kalendáře s Miem. Bohužel, jsem musel sáhnout po placeném MissingSync for WM.


Základní balík aplikací

iPhone v základu obsahuje tyto aplikace:

  • Phone, Text, Mail, Safari, Contacts, Calendar, Notes, Camera, Photos, Clock, Weather, Maps, YouTube, Calculator, Stocks iPod, iTunes, App Store , Settings

YouTube – Prohlížení videí na Youtube. Pro použití je nutné připojení k WiFi.
iTunes
 – iTunes Store ve vašem iPhonu. Vyžaduje iTunes účet.
App Store
 – možnost stahování aplikací přímo v iPhonu. Vyžaduje iTunes účet.

Na to jak aplikace vypadají se můžete podívat sem.


App Store

App Store je něco co dělá z tohoto telefonu multifunkční zařízení. Přes iTunes si jednoduše hledáte aplikace a hry, které se vám líbí a stahujete a stahujete a stahujete. Při synchronizaci se vám vše „naleje“ do telefonu a je to. Aplikací je v současné době na App Store skoro 10 tisíc a čtvrtina z nich je zadarmo.

  • U Windows Mobile aplikace hledáte a stahujete po všech čertech a navíc provádíte manuální instalaci přímo na telefonu. Instalace aplikací na iPhone probíhá naprosto bez nutnosti zásahu uživatele. Jenom si vyberete, které aplikace chcete mít na iPhonu a které ne. 

Nesporná výhoda App Store je ta, že máte všechny aplikace na jednom místě. Ke každé aplikaci máte info, screenshoty a diskuzi od uživatelů s hodnocením. To je myslím dostatečné pro to aby jste našli to co potřebujete. Některé placené aplikace obsahují i Lite verze, které jsou zdarma a slouží jako demoverze.

  • Nejvíce aplikací bylo na App Store přidáno v září (2912), nejvíce aplikací stoji $0,99  (3519), zdarma je čtvrtina, 2417 aplikací. Průměrná cena aplikace je $3.12. Pro zakoupení všech aplikací na App Store je potřeba $31 500.
  • Zdroj: iphonemania.cz


iPhone pro práci

iCal – vše synchronizované s vaším Mackem. Dobře zpracované ale… Asi moje největší zklamání bylo, že se nikde nesynchronizují a nezobrazují To Do. Další, co mě zarazilo bylo, že pokud používáte jiné barvy kalendářů, než které jsou standardně na výběr v iCalu, tak v kalendáři v iPhonu budou mít jinou barvu, než tu kterou máte v iCal.

Mail – zabudovaný emailový klient. Podporuje funkci Push. Jednoduchý a přehledný. Bohužel nezobrazuje vlaječky (flags).

Safari – internet v mobilu v pravém slova smyslu. Všechny stránky, které jsem navštívil byly zobrazeny správně včetně akcí JavaScriptu. Nepodporuje Flash (pravděpodobně kvůli HW nárokům).

Někdo může využít i aplikaci Stock, která zobrazuje aktuální informace o akciích.

  • plus synchronizace iCal, Address Book, Mail, záložek v Safari
  • plus Safari – pravý internet v mobilu
  • plus Mail podporuje funkci Push
  • minus iCal nezobrazuje To Do
  • minus Mail nezobrazuje Flags (vlaječky)


iPhone jako telefon

iPhone jako telefon určitě nezklame. Adresář je oboustranně synchronizován s Address Bookem. Při hovoru můžete hovor přidržet a zavolat někomu jinému a nebo naopak někoho další přizvat do konferenčního hovoru. S handsfree pracuje telefon také dobře a fungují všechny funkce, které mé handsfree nabízí (call back, apod.).

SMS se píšou na iPhone velice dobře (jde jen o zvyk). Výhodou je řazení SMSek podle kontaktů a pod sebe jako například v aplikaci iChat. Drobnou nevýhodou je, že nelze mazat jednu SMS, ale pouze celé konverzace s daným kontaktem. Dále samozřejmě absence MMS (bez problému nahradí posílání fotografií emailem).

  • plus synchronizace s Address Book
  • plus možnost konferenčního hovoru
  • plus řazení SMS podle kontaktů
  • minus chybí MMS


iPhone jako navigace

iPhone 3G mimo jiné obsahuje i GPS čip. Při kombinací s Google Maps je to opravdu skvělý tandem, který bez problému nahradí navigaci. I při přípojení k internetu přes operátora, se mapy při jízdě stíhají stahovat a nezaznamenal jsem zde žádný problém. Různé lokace si můžete přidat do záložek pro rychlejší přístup. Vyhledávání adres funguje také bez problémů. V zahraničí můžete využít funkci Street View.

  • plus GPS chip
  • plus s Google maps máte k dispozici velice podrobné mapy celého světa
  • plus funkce Street View
  • minus nutné připojení na internet pro stahování map


iPhone jako herní konzole

Já osobně jsem vyzkoušel několik desítek her a iPhone mě přesvědčil o tom, že je možné ho použít jako náhradu konzole. Ovládání her není problém a rychle si na něj navyknete. Jedinou nevýhodou je, že v současné době není pro tuto platformu tolik kvalitních her jako například na PS3. Špičku na App Store si drží Gameloft a myslím, že oprávněně. Takřka všechny hry, které jsem si od nich stáhl mě chytli a hraji je doteď. A nesmíme opomenout samozřejmě Electronic Arts.

 

  • plus hry jsou optimalizované pro iPhone
  • plus dobrá grafická úroveň her
  • plus App Store – všechny aplikace máte na jednom místě
  • plus ¼ aplikací je zadarmo, výběr z 10 000 aplikací
  • plus díky všem možným senzorům je ovládání her velice zábavné
  • minus kvalitnější tituly jsou placené
  • minus občas některé hry padají (naštěstí ale neshodí celý telefon, ale pouze sebe)

Pár mých screenshotů:

img_0003img_0007img_0004img_0010img_0011ferrariimg_0014img_0016img_0020


iPhone jen tak

Camera – fotografie jsou v nadstandardní kvalitě. Pokud máte ovšem horší osvětlení, kvalita snímku klesá. Klasický fotoaparát v mobilu.

Photos – synchronizace s iPhoto, zvětšování a zmenšování fotek pomocí gest, procházení fotek a Slideshow. Vše velice dobře zpracované.

Clock – světové časy, budíky, stopky s mezičasy, odpočet

Weather – počasí v mobilu. Možnost zadání více lokalit. Skvěle graficky zpracované.

iPod – v iPhone je integrovaný také iPod. Takže kdekoliv můžete poslouchat svoji muziku.


Achilova pata

Asi největší Achilovou patou iPhonu je baterie. Při standardním používání vydrží okolo 3 dnů, což u zařízení tohoto typu není vůbec špatné. Pokud ale zapnete WiFi + Bluetooth a budete hrát hry a telefon nepustíte z ruky, pak se připravte na nabíjení každý den. Pohotovostní doba je uváděna 8 dní. Naopak při přehrávání videa pouze 8 hodin. Zvládnout se to dá, ale mohlo by to být lepší.

  • Jen pro srovnání – Mio A701 jsem nabíjel každý den bez ohledu na to, co jsem s ním dělal :-) .

Mastné prsty se stanou vaši noční můrou. Naštěstí „patláky“ se z displeje dají lehce odstranit a přední skleněný displej je opravdu odolný kus skla.

Proč nemůžete posílat soubory přes Bluetooth!? Tohle nepochopím. Ne že bych to potřeboval využít každý den, ale občas by se to prostě hodilo :-) .

Další nevýhoda je, že s iPhonem nejdou natáčet videa :-( .

 

Závěrem

Pokud mám vše shrnout, pak budu muset konstatovat, že Apple opravdu vytvořil skvělý telefon. Telefon, který naplnil veškeré mé očekávání od zařízení tohoto typu. Za celou dobu jsem s ním neměl jediný problém. Telefon se neseká, nezpomaluje se a zkrátka funguje tak jak má. Má všechny funkce, které potřebuji + spoustu věcí navíc. Neříkám, že je to telefon pro každého. Ale pro mě určitě.

iphone-3g

Jak to vidíte vy? Jaký je váš názor na iPhone? Máte s ním zkušenosti? Jaké jsou vaše pro a proti. Zapojte se do diskuze pod článkem.

Jaké jsou vaše zkušenosti s nákupem přes eBay?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

28 komentářů: „Tři týdny s iPhone

  • avatar
    12. 01. 2009 (17:40)
    Trvalý odkaz

    To hlasování nějak nefunguje :-(.

    Jinak je super – ač nic není dokonalé.

  • avatar
    12. 01. 2009 (18:40)
    Trvalý odkaz

    To hlasování nějak nefunguje :-(.

    Jinak je super – ač nic není dokonalé.

  • avatar
    12. 01. 2009 (17:53)
    Trvalý odkaz

    Já tedy poctivě nabíjím každý den, v „domácím“ počítači mám kolébku a odpoledne, když přijdu domů, tam telefon odložím.

    Moc nesouhlasím s „plnohodnotnou“ navigací, třeba s TomTomem se to nedá srovnat, je to spíš pomůcka pro spolujezdce. Ještě horší je, že kvůli ceně dat je v roamingu prakticky nemožné používat navigaci v zahraničí, kde ji potřebuji nejvíce.

    Dál mě neuvěřitelně štve okousaný bluetooth, nechápu, proč na iP není možnost přepnutí do „Advanced“ módu, kdy by fungoval OBEX nebo třeba tethering.

    Joooo…a kde je slibovaná podpora Push notifikací? :)

    Ale jinak je to pořád nejlepší telefon, jaký jsem kdy měl v ruce…

  • avatar
    12. 01. 2009 (18:53)
    Trvalý odkaz

    Já tedy poctivě nabíjím každý den, v „domácím“ počítači mám kolébku a odpoledne, když přijdu domů, tam telefon odložím.

    Moc nesouhlasím s „plnohodnotnou“ navigací, třeba s TomTomem se to nedá srovnat, je to spíš pomůcka pro spolujezdce. Ještě horší je, že kvůli ceně dat je v roamingu prakticky nemožné používat navigaci v zahraničí, kde ji potřebuji nejvíce.

    Dál mě neuvěřitelně štve okousaný bluetooth, nechápu, proč na iP není možnost přepnutí do „Advanced“ módu, kdy by fungoval OBEX nebo třeba tethering.

    Joooo…a kde je slibovaná podpora Push notifikací? :)

    Ale jinak je to pořád nejlepší telefon, jaký jsem kdy měl v ruce…

  • avatar
    12. 01. 2009 (18:01)
    Trvalý odkaz

    me hlasovani funguje a ajfoun je super :-)

  • avatar
    12. 01. 2009 (19:01)
    Trvalý odkaz

    me hlasovani funguje a ajfoun je super :-)

  • avatar
    12. 01. 2009 (18:51)
    Trvalý odkaz

    Souhlasím s tebou Ondro – BT je na iPhonu pouze pro handsfree a jinak s ním nejde nic (v článku se o tom zmiňuji).

    Push jde zapnout v nastavení. Tuto funkci musí hlavně podporovat servr.

    Jinak ta navigace je v ČR (na zahraničí a roaming jsem trošku opomněl :-( ) dle mého dobře použitelná. Na Miu jsem měl navigaci iGo, takže porovnávám s ní. Kromě hlasové nápovědy (kterou jsem stejně vypínal) je to zhruba srovnatelné. Plánovač tras také funguje. :roll:

  • avatar
    12. 01. 2009 (19:51)
    Trvalý odkaz

    Souhlasím s tebou Ondro – BT je na iPhonu pouze pro handsfree a jinak s ním nejde nic (v článku se o tom zmiňuji).

    Push jde zapnout v nastavení. Tuto funkci musí hlavně podporovat servr.

    Jinak ta navigace je v ČR (na zahraničí a roaming jsem trošku opomněl :-( ) dle mého dobře použitelná. Na Miu jsem měl navigaci iGo, takže porovnávám s ní. Kromě hlasové nápovědy (kterou jsem stejně vypínal) je to zhruba srovnatelné. Plánovač tras také funguje. :roll:

  • avatar
    12. 01. 2009 (18:59)
    Trvalý odkaz

    Hlasova navigace (byt treba jen anglicky) je podle me hodne uzitecna, odvadi pozornost mnohem mene nez koukani na displej.

    Push email funguje velice dobre, MobileMe mam na telefonu o 30 sekund driv nez na pocitaci :)

    Ja jsem mel na mysli Push notifikace (slibovane na keynote) jako nahradu za absenci behu aplikaci na pozadi.

  • avatar
    12. 01. 2009 (19:59)
    Trvalý odkaz

    Hlasova navigace (byt treba jen anglicky) je podle me hodne uzitecna, odvadi pozornost mnohem mene nez koukani na displej.

    Push email funguje velice dobre, MobileMe mam na telefonu o 30 sekund driv nez na pocitaci :)

    Ja jsem mel na mysli Push notifikace (slibovane na keynote) jako nahradu za absenci behu aplikaci na pozadi.

  • avatar
    12. 01. 2009 (21:08)
    Trvalý odkaz

    aha takle, tak to s tebou souhlasim. A mobilme to stale neumoznuje?

  • avatar
    12. 01. 2009 (22:08)
    Trvalý odkaz

    aha takle, tak to s tebou souhlasim. A mobilme to stale neumoznuje?

  • avatar
    12. 01. 2009 (21:18)
    Trvalý odkaz

    Nene, mobileme je jen nagrada za exchange server, umi jen push-email.

  • avatar
    12. 01. 2009 (22:18)
    Trvalý odkaz

    Nene, mobileme je jen nagrada za exchange server, umi jen push-email.

  • avatar
    13. 01. 2009 (09:19)
    Trvalý odkaz

    iPhone je první telefon, při jehož používání si nepřipadám jako pitomec a na němž jsem ochoten i napsat SMS. Vlastně je to telefonující iPod — ideální krabička.

    @Mikesh: ty chybějící tasky z iCalu mi přestaly chybět ve chvíli, kdy jsem si koupil Things (GTD) pro meka i ajfoun. Celkem fajn věcička je i Files.app — naláduješ do telefonu wifinou třeba přes Transmit podklady, které si chceš prostudovat (např. PDF nebo obrázky) a v klidu si je pak prohlédneš.

  • avatar
    13. 01. 2009 (10:19)
    Trvalý odkaz

    iPhone je první telefon, při jehož používání si nepřipadám jako pitomec a na němž jsem ochoten i napsat SMS. Vlastně je to telefonující iPod — ideální krabička.

    @Mikesh: ty chybějící tasky z iCalu mi přestaly chybět ve chvíli, kdy jsem si koupil Things (GTD) pro meka i ajfoun. Celkem fajn věcička je i Files.app — naláduješ do telefonu wifinou třeba přes Transmit podklady, které si chceš prostudovat (např. PDF nebo obrázky) a v klidu si je pak prohlédneš.

  • avatar
    13. 01. 2009 (19:41)
    Trvalý odkaz

    Výstižné zhodnocení, souhlasím. Před iPhonem jsem měl HTC s Windows Mobile 5 a byl bych proto schopen napsat při srovnání obou zařízení daleko kousavější poznámky na adresu windows. Bylo by to sice trochu nefér, protože obě zařízení nejsou ze stejné generace, ale stejně… například to umělo natáčet video a nastavovat hromadu parametrů u kamerky, ale mezi stiskem spouště a sejmutím obrázku uplynulo náhodně několik vteřin. Hodně instalovaných aplikací dokázalo zamrznout systém nebo prostě šlo jen nainstalovat, už ne spustit a ani náhodou odinstalovat (hláška „aplikace nejde odinstalovat, chcete ji aspoň smazat ze seznamu nainstalovaných“ byla moje oblíbená). Dalo se s tím žít, užitečnou práci to zastalo, ale… tyhle problémy prostě u iPhonu nejsou :-)

  • avatar
    13. 01. 2009 (20:41)
    Trvalý odkaz

    Výstižné zhodnocení, souhlasím. Před iPhonem jsem měl HTC s Windows Mobile 5 a byl bych proto schopen napsat při srovnání obou zařízení daleko kousavější poznámky na adresu windows. Bylo by to sice trochu nefér, protože obě zařízení nejsou ze stejné generace, ale stejně… například to umělo natáčet video a nastavovat hromadu parametrů u kamerky, ale mezi stiskem spouště a sejmutím obrázku uplynulo náhodně několik vteřin. Hodně instalovaných aplikací dokázalo zamrznout systém nebo prostě šlo jen nainstalovat, už ne spustit a ani náhodou odinstalovat (hláška „aplikace nejde odinstalovat, chcete ji aspoň smazat ze seznamu nainstalovaných“ byla moje oblíbená). Dalo se s tím žít, užitečnou práci to zastalo, ale… tyhle problémy prostě u iPhonu nejsou :-)

  • avatar
    14. 01. 2009 (17:08)
    Trvalý odkaz

    no ne novej webik :-) kez bych tak nebyl zhnilej a predelal ten svuj :-(

  • avatar
    14. 01. 2009 (18:08)
    Trvalý odkaz

    no ne novej webik :-) kez bych tak nebyl zhnilej a predelal ten svuj :-(

Komentáře nejsou povoleny.