Jak to všechno začalo… (2/3)

Winmac logoU uživatele, který přes 10 let pracuje s jedním operačním systémem, je samozřejmé, že bude mít z přechodu na jíný systém strach. Stejné to bylo i u mě. V minulém článku jsem zmínil, že jsem zkoušel různé verze Linuxu, ale stále to nebylo to, co jsem hledal.

V březnu tohoto roku jsem nastopil do nové práce a zde jsem měl možnost poznat Apple a Mac OS X.

První čeho si bezesporu na výrobcích od Applu všimnete je design. To jestli je dobrý nebo špatný nechám na vás. Mně osobně se velice líbí. Posuďte sami.


Nové modely:

  • Mac mini iMac
  • Macbook black MacBook Pro
  • Mac Pro iPod


Starší modely:

  • iBook Mac G3
  • Klávesnice u Mac G4

Jak sami asi poznamenáte, tak design není přece vše. Souhlasím. Proto mě čím dál tím víc zajímalo, jak vypadá systém. Jak se ovládá, jak funguje nastavení a jak se v něm pracuje.

OSx86Po pár týdnech se mi do ruky dostala verze systému Mac OS X 10.4.5, která jde nainstalovat na PC (díky tomu, že Apple přešel na Intel chipy). Hořel jsem nedočkavostí. Obsah svého počítače jsem smrsknul na jeden disk a druhý jsem nechal prázdný. Pro jistotu jsem ještě odpojil primary disk a secondary disk jsem přejumproval na mastra.

Nabootoval jsem z DVD. Instalace byla jednoduchá a trvala zhruba 15 minut. Po restartu vše naběhlo rovnou do připraveného OS. Chvilku jsem se rozkoukával a za okamžik jsem se už hrabal v nastavení. Žasnul jsem. Tvrvalo to zhruba hodinu a sytém jsem měl plně nastavený dle obrazu mého (systém jsem ještě neznal, dnes už mi to trvá zhruba 20 minut :) ). Žádná nutnost shánět a instalovat ovladače pro hardware, hledat další software na zabazpečení, apod.

  • Mé první reakce byly rozporuplné. Bylo to něco jiného, něco co jsem neznal. Okna se zavírala na druhé straně než jsem byl zvyklý, okna měla menu nahoře obrazovky, které se měnilo v závislosti na aktivní aplikaci. Po pár dnech ale bylo jasné, kam dál bude směřovat můj svět :)

Postupem (relativně krátkého) času jsem si systém osvojil. Spousta věcí mi přšla mnohem lépe řešena, práce s počítačem byla mnohem přehlednější a efektivnější. Narazil jsem třeba na pár věcí, které jsem nemohl vyřešit – řešil jsem je totiž po Windowsovsku – složitě. Většinou pak stačlilo 3x kliknout a bylo po problému a já jen zíral, jak jednoduché to může být.

ExposeAsi nejlepší věc, co se týče zpřehlednění práce je Exposé. Stiskem klávesy nebo přejetím myši do některého z rohů (tak jsem si to nastavil já) se vám všechna okna, která máte právě otevřena poskládají po ploše vedle sebe, vy si kliknutím vyberete s kterým chcete pracovat a vše se poskládá zpět na původní místo s tím rozdílem, že okno která jste vybrali je navrchu. Zní to jednoduše, ale urychlí to práci o 50% :)

DashboardDashboard je kapitolou sama o sobě. Nebudu zde vymýšlet to co již bylo napsáno a proto odkáži na tento článek. Jen přidám, že je to skvělá věc, která vám může pomoci jak v práci tak v zábavě.

Spotlight, který se teď mimo jiné objevil s jiným názvem ve Windows Vista :) , je nepřekonatelný vyhledávací nástroj. Opět asi bude nejlepší odkázat na tento článek.

  • Na systém a práci v něm jsem si rychle zvyknul. S nechutí jsem se vracel k Windows. A naopak s velkým nadšením se vracel zpět k Mac OS X :)

Po nějaké době co jsem si již Mac OS X osvojil jsem objevil úžasnou věc – Apple Script a Automator. V obouch případech se jedno o další způsoby ujednodušení vaší práce.

Apple Script je jednoduchý programovací jazyk, díky kterému můžete sami ovlivňovat chování vašich aplikací. Zajímá-li vás toto více, doporučuji si pročíst sérii článků na toto téma na servru MůjMac.cz. Já si díky němu například upravil scripty pro Adium X (Multi Protocol Instant Messenger). Například napíšu-li někomu jako zprávu /music, tak se dotyčnému zobrází název a autor písničky, která mi právě hraje v iTunes. Apple Script je opravdu velice mocný nástroj.Automator

Automator je něco podobného, ale zároveň jiného. Práce na počítači se často skládá z úkonů, které opakujeme stále dokola. Automator nám tuto činnost ulehčí tím, že jí provede za nás a to i z možností měnit určité proměnné.

  • Příklad: Na FTP servru mám složku do které nahrávám obrázky. V klasickém případě to znamená najít obrázek, otevřít nové okno s FTP, najít složku na FTP a kopírovat. Pomocí automátoru si snadno vytvoříte třepa plugin do Findru. Stačí pak najít příslušný obrázek a z nabídky spustit námi vytvořený plugin, který se nás třeba může ještě zeptat na jméno ukládaného souboru. Zbytek udělá za nás :) Toto je jen jednoduchý příklad, ale věřte, že toho jde mnohem víc…

< < Předchozí díl | Pokračování článku >>