Vysílačka v Apple Watch vypnuta z bezpečnostních důvodů, útočník totiž mohl odposlouchávat druhou stranu

Apple dočasně vypnul službu Vysílačka, která je součástí watchOS na Apple Watch. Objevila se totiž nebezpečná zranitelnost, díky které mohl útočník odposlouchávat durhou stranu.

Apple chybu právě odhalil a jako preventivní krok vypnul serverovou stranu služby Vysílačka (v anglické verzi Walkie-Talkie). Zástupci společnosti věří, že zatím nikdo tuto zranitelnost nezneužil. Podrobnosti o chybě však zveřejněny nebyly.

Inženýři tvrdí, že celý útok by vyžadoval jasně daný sled specifických kroků. Těžko by tak na chybu někdo narazil pouhou náhodou. Což je prvý opak toho, co Apple řešil v případě skupinových hovorů FaceTime. Zde mohl zranitelnost snadno využít každý uživatel.

Služba vysílačka dočasně vypnuta

Apple zasáhl preventivně a poučil se z chyby ve FaceTime

Služba Vysílačka zůstane vypnuta, dokud Apple chybu neodstraní. Aplikaci sice půjde spustit, ale propojení s uživateli nebude možné. Inženýři zatím netuší, zdali půjde zranitelnost opravit čistě na serveru, anebo bude nutná aktualizace operačního systému watchOS.

Apple tentokrát na zranitelnost přišel sám a začal ji okamžitě řešit. Patrně se poučil z minulosti, kdy chybě ve skupinových hovorech FaceTime předcházelo ohlášení, jež firma naprosto ignorovala. Následovala velká medializace, která poměrně narušila důvěryhodnost firmy.

Naštěstí byla kauza uzavřena s dobrým koncem. Budeme doufat, že se Apple poučil a tento případ dopadne dobře.

Zdroj: 9to5Mac