iOS 13 odstaví vývojáře od sekce poznámky pod kontakty

Zdá se to jako zvláštní, ale v iOS 13 už se aplikace třetích stran nedostanou do poznámek, které si píšeme pod jednotlivé poznámky. Důvod je přitom zejména lidský faktor.

Primárně jde totiž o ochranu citlivých dat. Pokud se počítáte mezi uživatele, kteří podobně jako my nechávají pole poznámka v kontaktech prázdné, pak patrně kroutíte hlavou. Jenže existuje velké množství uživatelů, kteří tuto sekci využívají velmi hojně. A často způsobem, jenž by nás nenapadl.

Dle informací totiž mnoho uživatelů používá toto pole jako provizorního správce hesel anebo „tajný“ zápisník. Pod kontakty tak nemusíme najít jen poznámky o šéfovi, kterého dvakrát dotyčný nemusí. Často se tam nachází bohužel i hesla, pin kód ke kartě, přístupové údaje ke službám a adresy k nim.

Poznámky v kontaktech už nebudou v iOS 13 přístupné aplikacím třetích stran

V iOS 12 a starších plný přístup ke kontaktům, nyní už ne

S minulými iOS verzemi mohla jakákoli aplikace třetích stran snadno získat přístup do této sekce. Stačilo udělit oprávnění přístupu ke kontaktům, a aplikace měla plnou pravomoc číst jakákoli data.

Nově však i po udělení přístupu bude sekce poznámky pro aplikace třetích stran nepřístupná. Apple podotkl, že naprostá většina aplikací vůbec nemá důvod s těmito daty pracovat. Pokud by přesto přístup potřebovaly, mohou vyplnit speciální žádost o udělení výjimky, kterou v Cupertinu prověří.

Funkce Dashboard s macOS 10.15 Catalina definitivně končí

Zdroj: 9to5Mac