Finanční výsledky Applu opět překonaly očekávání a společnost opět nabyla hodnoty bilionu dolarů

Apple vyhlásil finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí. Společnost si opět dobře vedla a překonala veškeré pesimistické výhledy analytiků.

V reakci na velmi dobré čtvrtletí pak narostly o celých 6 % akcie. Apple díky tomu opět získal status bilionové společnosti, který poprvé získal v srpnu 2018. Mezitím je ovšem důležité dodat, že před pár dny ho nabyl například i konkurent Microsoft.

Akcie AAPL byly včera oceněny okolo 213 USD a pomohly nabytí hodnoty bilionu dolarů. Dnes ráno (v době psaní článku) se pohybují okolo 209 USD za kus a hodnota firmy je tak těsně pod bilionem dolarů. Samozřejmě kvůli nestálé povaze akciového trhu je status bilionové firmy spíše symbolickým úspěchem.

Zájem o iPhony klesá, táhnou nositelnosti a služby

Při detailnějším zkoumání výsledků nelze přehlédnout fakt, že prodeje iPhonů klesají. V meziročním srovnání šlo o 17 % pokles. Celkově prodal Apple méně zařízení a to až o 9 %. Na druhou stranu dle výsledků za to mohou slabé prodeje iPhonů. Ostatní produkty se drží a zejména nositelnosti (wereables) dokonce rostou. AirPods, Watch a další dokonce dorovnaly prodeje iPadů a Maců. Tři čtvrtiny majitelů Apple Watch jsou navíc noví zákazníci.

Dařilo se také službám. Zde byl zaznamenán nárůst 16 %. Do výsledků se zatím nepromítla nová služba Apple News+. Cupertino si rovněž hodně slibuje od chystané Apple TV+ a Apple Arcade.

Na následující třetí čtvrtletí Apple sebevědomě očekává výnosy mezi 52,4 až 54,5 miliard dolarů.

iPad 2 je nyní oficiálně zařazen mezi zastaralá zařízení

Zdroj: 9to5Mac