iPad mini 4: nejrychlejší prcek všech dob

Aktuální iPad mini byl vždy o něco pomalejší, než stejně starý model velkého iPadu. Čtvrtá verze nejmenšího jablečného tabletu však slibuje stejný výkon, jako má velký iPad Air. Jenže má jej opravdu?

Apple v případě malého iPadu mini vždy používal spíše starší hardware, který v některých generacích za velkým iPadem hodně zaostával. Jenže s příchodem nového operačního systému iOS 9, který přináší zcela nové možnosti použití tabletů, bylo zapotřebí vyrobit malý iPad, který by byl vybaven zcela plnohodnotně.

iOS 9 totiž přinesl užitečnou schopnost používat dvě aplikace současně. Není problém tak na jedné části obrazovky prohlížet web a na druhé odpovídat na emaily. Nebo na jedné editovat dokument ve Wordu a na druhé procházet tabulku v Excelu. Anebo v Pages a Numbers – to podle toho, jaký kancelářský balík preferujete.

Zkrátka podpora těchto nových režimů zobrazení proměnila iPad v téměř plnohodnotný pracovní nástroj. Jenže chod dvou aplikací současně je záležitost náročná nejen ne výpočetní výkon procesoru, ale především i na velikost operační paměti. A tou iPady mini nikdy moc neoplývaly.

A nejen iPady mini. Ono Apple je již dlouho známý svou schopností osazovat své tablety, počítače i telefony tím nejmenším nutným množstvím operační paměti. Toto šetření, či chcete-li optimalizace, se však stává problémem v případě příchodu nových funkcí, které ke svému chodu právě více paměti potřebují.

iPad-mini-4-teardown-iFixit-image-003

Vyváženě rychlý

iPad mini 4 je tak první iPad z rodiny mini, který obsahuje rovné dva gigabajty operační paměti. Tedy stejné množství, jaké najdete v aktuálním iPadu Air 2 nebo v nových iPhonech 6s a 6s Plus.

Na rozdíl od iPadu Air 2 však používá jiný procesor. Apple v něm použil procesor Apple A8. Jde o čip, který důvěrně známe z rok starých iPhonů 6 a 6 Plus, nicméně jejich takt je v případě nového tabletu o dvacet procent vyšší. Díky tomu působí iPad mini 4 subjektivně rychleji, než šestkové iPhony.

Nicméně iPad Air 2 je na tom lépe, protože v něm Apple používá procesor Apple A8X, který je na tom výkonnostně ještě lépe. A papírově je na tom o hodně lépe, v syntetických testech dosahuje až dvounásobné rychlosti.

Nicméně reálné zkušenosti jsou jiné. Applu totiž do iPadu mini 4 osadil rychlou operační paměť i flashové úložiště, díky čemu jsou pocitově oba tablety stejně rychlé. A to je přesně ten Apple, který máme rádi – nepotřebujeme znát dopodrobna hardwarovou výbavu a přesto mu můžeme věřit, že nové zařízení je přesně tak použitelné, jako očekáváme.

iPad-mini-4-image-001

Excelentní displej

Pokud bych měl jmenovat jednu věc, kterou nový iPad mini 4 na všemi ostatními iOS zařízeními kraluje, pak to bude jednoznačně displej. Jeho světelnost a především barevné podání je naprosto dokonalé a pokud jste si doposud mysleli, že na svém iPadu Air 2 máte dobrý displej s dobrými barvami, nepokládejte jej vedle iPadu mini 4. A když už pokládáte, nezapínejte.

Displej samotný se chlubí Retina rozlišením, což převedeno do reálného světa znamená rozlišení 2 048 × 1 536 obrazový bodů s jemností 326 bodů na palec. Přední část krycí skla kryje speciální oleofobní vrstva, díky čemu velmi dobře odolává šmouhám a otiskům prstů.

Viditelným zlepšením prošel také zadní fotoaparát. Chlubí se osmimegapixelovým rozlišením, automatickým ostřením a světelností f/2,4. Při dobrém osvětlení pořizuje velmi dobré fotografie, jakmile se však dostanete pod špatné osvětlení nebo budete chtít fotografovat v noci, projeví se na dnešní dobu již horší světelnost, vinou čeho je na fotografiích patrný výrazný šum.

iPad-mini-4-3

Také optická stabilizace chybí. Na druhou stranu však tablet není primárně zařízení určené pro pořizování fotografií, a s přihlédnutím k tomuto faktu můžeme hodnotit kvalitu fotografií jako více než dostačující. Statisticky pak daleko více uživatelů používá tablety k natáčení videa, které zvládá iPad mini 4 na jedničku v plném HD rozlišení 1080p. Poradí si i se zpomalenými záběry rychlostí 120 snímků za sekundu.

Přední kamera je určena především pro videotelefonování, čemuž odpovídá jak její nízké rozlišení (1,2 megapixelu), tak i schopnost pořizovat video v rozlišení jen 720p. Pro selfie se příliš nehodí, fotky mu moc nejdou ani za dobrého osvětlení.

Zajímavou vychytávkou jsou dva mikrofony, díky kterým je video doplněno vždy o kvalitní stereofonní zvuk.

Model vybavený pouze základní Wi-Fi konektivitou si poradí s komunikací standardem 802.11ac ve dvou pásmech, pro komunikaci na krátkou vzdálenost pak lze využít Bluetooth v nejnovější verzi 4.2. Dražší modely osazené mobilním modulem pak podporují všechny současné mobilní datové sítě včetně sítí LTE. Mobilní připojení však lze použít pouze pro datové přenosy, nikoli pro hlasový hovor.

Zatímco oba modely jsou osazeny digitálním kompasem, podporu pro satelitní navigaci s využitím Wi-Fi nabídne pouze dražší verze s podporou mobilní sítí. Jako tradičně se pak orientuje jak v síti navigačních satelitů systému GPS, tak i konkurenčního ruského GLONASSu.

Odemykání prostřednictvím dotykového senzoru Touch ID zůstává zachováno stejně jako u předchozího modelu.

ipad-mini-4-uk

Na jedničku

Je skvělé, že přestože Apple u každého nového modelu svých počítačů, tabletů nebo telefonů zvyšuje jejich výkon, výdrž na baterii zůstává zachována. Například u iPadů jsme si zvykli na desetihodinovou výdrž v případě Wi-Fi verze a o hodinu nižší u mobilního provedení a stejných hodnot dosahoval v našem testování také nový iPad mini 4.

Pokud jste kdy o malém iPadu uvažovali, teď je nejvhodnější doba pro jeho koupi. Dostanete zařízení s úžasným displejem (rozhodně nejlepším z celé jablečné nabídky) a přebytkem výkonu i prostoru pro bezproblémový chod aktuální verze operačního systému iOS včetně všech jeho nových vychytávek.

Zkrátka nám dává smysl.

iPad mini 4

osmipalcový tablet od Applu
líbilo se: výborný displej, dostatek paměti, svižný chod
nelíbilo se: v nabídce chybí 32 GB model
iMagazín hodnotí: 97 %
cena: 10 690 Kč (Wi-Fi verze, 16 GB)