Využije Apple potenciál aplikace Passbook?

Na vývojářské konferenci spolu s betaverzí iOS 6 Apple představil i neméně zajímavou aplikaci Passbook. Většina lidí ani samotných vývojářů však zcela netuší, jakým směrem se chce firma díky pomocí této aplikace vydat.

Passbook v den svého odhalení možná nesklidil až tak výrazné ovace, jako jiné představené produkty. Přitom se jedná o velmi zajímavou aplikaci se skrytým potenciálem.

Co Passbook umí a bude umět?

V prvé řadě jde o úschovnu pro všechny vaše lístky, dárkové kupony, vstupenky a jim podobné. Myšlenka je nahradit všechny tyto kartičky, které v peněženkách zbytečně zabírají místo a vytváří chaos.

Na druhou stranu jde přeci jen o něco více. Dané kartičky mohou být živé. Pokud si tedy do Passbooku uložíte letenku, při integraci v systému se může vytvořit položka v kalendáři a v připomínkách. Tím letenka „oživne“ a krom celkem očekávané funkce zobrazení kódu pro snímač terminálu letiště vás sama upozorní na dobu letu. Představte si také, že si může stáhnout informace o zpoždění letu a předem vás informovat pomocí notifikace na obrazovce. A pokud ve spěchu přijdete ke špatnému terminálu, Passbook je schopen vás odkázat na ten správný.

Když si zajdete do Starbucks na kafe, pomocí lokačních služeb si Passbook dohledá vaši poukázku a přednostně ji nabídne k zobrazení na displeji. Nemusíte tedy šátrat v peněžence ani zbytečně listovat množstvím nainstalovaných aplikací – vystačíte si s jedinou.

V současné době partneři postupně přibývají a zapojují se do vývoje. Oficiálně uvedeni v Keynote byli Starbucks, Amtrak, United Airlines a W Hotel. Další pomalu přicházejí.

A co zatím neumí?

Jednoduše řečeno, Passbook zatím není konkurence Google Wallet ani její obdoby pro Windows Phone. Tudíž stále nejde o elektronickou peněženku. Opravdu tedy zatím jde „pouze“ o velmi inteligentní úschovnu různých lístků.

Passbook nespolupracuje s kreditními kartami a doposud se neobjevil ani náznak, že by k tomu mohlo dojít. Pokud tedy ve Starbucks potřebujete zaplatit své latté a nemáte slevový kupón, aplikace bude v této situaci bezmocná.

Skrytý potenciál do budoucna

Když si vezmeme jednu z největších elektronických platebních bran – PayPal, tak dostaneme přes 100 milionů platebních účtů. Avšak i toto na první pohled obrovské číslo vypadá směšně v porovnání s 400 miliony účty v iTunes. Apple dřímá v rukou mocnou zbraň.

V současné době Apple uplatňuje na většinu služeb svého portfolia systém 70% z ceny dodavateli obsahu, 30% do kasičky Applu. Někdy to bývá o něco málo více.

Na trhu s elektronickými platbami jsou již velcí hráči Visa a MasterCard. Budovali své postavení a platební systémy několik let – nebudou se chtít své těžce vydobyté pozice jen tak lacino vzdát. Těžko si lze představit, že by se Apple chtěl pustit do šarvátky s tak mocnými soupeři. Odhadem vývoje současné situace spíše může využít styl právě předtím zmiňovaného PayPalu.

Podíváme-li se na projekt Google Wallet (USA), zprvu se tato služba velmi potácela na hranici použitelnosti. Vyjednávání s partnery totiž nebylo až tak snadné, jak si Google představoval. Spojit banky, obchodní řetězce a poskytovatele připojení (Verizon, T-Mobile, AT&T) dalo mnoho námahy. Navíc bylo zapotřebí dostat do oběhu příslušné množství NFC čtecích zařízení a konec konců se i čekalo na rozšíření Androidových telefonů s tímto čipem.

Každý účastník platebního systému Google Wallet na něm logicky chce i nějakou malou nebo větší částku vytěžit.

Model Applu 70:30 by byl aplikovatelný velmi obtížně. Současné obchodní řetězce platí společnostem Visa a MasterCard většinou okolo 2-3%. To je naprosto odlišná filozofie, aby nedocházelo k zbytečnému zdražování zboží při stejném zisku. Řetězce by na podmínky Applu jen tak nepřistoupili.

Pokud by se Passbook ukázal být opravdu silným, Apple by i přes postavení současných hráčů trhu mohl zkusit přinést zcela vlastní systém a karetní společnosti tím obejít. Předpokladem je uvedení iPhonu s NFC čipem a přepracování systému účtů na iTunes Storu, kteréžto jsou více méně závislé právě na karetních společnostech. V podstatě by tak firma vybudovala virtuální banku s účty, na které by se vkládaly potřebné obnosy pro platby.

Vytvoření partnerské sítě pro zcela novou platební metodu však už v současné situaci znamená herkulovský úkol.

Závěrem

Ačkoli zatím Passbook vypadá jako obyčejná i když chytrá úschovna kartiček a kupónů, její pravý potenciál pro tuto chvíli ještě dřímá. Záleží jen na Applu, kdy se jej rozhodne probudit. Prostředky na to rozhodně má a my můžeme doufat, že v poli elektronických plateb dojde k další revoluci.

Zdroje: AllThingsDigital | DigitalTrends | Tnooz | Google

2 komentáře: „Využije Apple potenciál aplikace Passbook?

  • avatar
    16. 07. 2012 (08:51)
    Trvalý odkaz

    Pokud by nový iPhone přišel s podporou NFC a podle nějakých pověstí, co jsem četl po netu by na rozdíl od stávajících NFC telefonů měla být jeho NFC funkce přímo napojena na CPU a systém, pak by Passbook mohl velmi rychle začít dobře fungovat i jako peněženka… Co vše ale bude a nebude si jako vždy počkáme až na živé nasazení a nový model :-) Potenciál karet napojených na Store ale samozřejmě nejde jen tak nechat ležet, takže i tudy by cesta vést mohla  :-)

  • avatar
    16. 07. 2012 (09:54)
    Trvalý odkaz

    Píšete dobře, ale nepište jao Blesk. Proč by 100 mil mělo být směšné proti 400 mil? Vždyť to je 25%. Obě čísla jsou krásná, obě znamenají úspěch. 
    ED

Komentáře nejsou povoleny.