10 málo známých zajímavostí o iPhone

Je tomu už 5 let, kdy se začal prodávat první iPhone. Psal se rok 2007 a Steve Jobs při nezapomenutelné Keynote přišel opět změnit pohled na technologie. A od tohoto zlomového okamžiku Apple prodal přes 250 milionů iPhonů po celém světě.

Vývoj iPhonu však skrývá mnoho zajímavých faktů a událostí, jenž provázely jablečný telefon od jeho vzniku. Pojďme se tedy na ně společně podívat a doplnit si různé další podstatné informace

1. Apple přemýšlel o iPhonu už pět let před uvedením

Už dlouho před uvedením iPhonu v roce 2007 v Applu přemýšleli o novém produktu do svého portfolia – mobilním telefonu. Steve Jobs chtěl v roce 2002 nazávat na úspěch iPodu, tehdy pro firmu klíčového zařízení. Chtěl nabídnout přístroj s mnoha dalšími funkcemi a přitom stavět právě na znalostech při vývoji tohoto přehrávače. Avšak do roku 2005 se firma nerozhoupala k zásadnímu kroku…

[HTML1]
Keynote z uvedení prvého iPhonu (2007, kompletní záznam v HD)

2. iPhone měla původně vyrobit Motorola

Apple se zbytečně nechtěl pouštět na tenký led s nejistým výsledkem. Navíc, Steve Jobs byl uhranut designovým kouskem již zavedené firmy na trhu – telefonu Motorola Razr. Společnosti se domluvily na spolupráci a vyvinuly telefon Motorola ROKR, který byl odhalen v září roku 2005. Už během vývoje tohoto telefonu však Jobs zjistil, že neodpovídá zcela jeho nárokům. Proto domluvil tajnou schůzi s tehdejším operátorem Cingular (nyní patřícím pod AT&T), kde jednali o mobilu, jenž by Apple sám mohl vyrobit.


Motorola ROKR, najdete dotek Applu?

Kdo ví, jak vše mohlo dopadnout. Nyní má ale celá společnost nového vlastníka – Google (Motorola byla odkoupena loni za sumu okolo 13 miliard dolarů). Všichni jdou tedy zvědaví, co ze spolupráce a spojené stáje obou firem vyjde za telefon…

3. Jobs chtěl vytvořit vlastního operátora

Tvrdohlavý Steve Jobs neměl chuť vyjednávat a paktovat se s operátory. Chtěl jít naprosto jinou cestou, pěkně od podlahy. Zkrátka dle jeho vize měl Apple vytvořit svého mobilního operátora. Ne však tradiční cestou, ale díky husté síti Wi-Fi stanic. Naštěstí od tohoto megalomanského plánu ustoupil. Apple později uzavřel exkluzivní smlouvu s AT&T.

4. iPhone se měl původně jmenovat iPad

Dávno předtím, než dali hlavy v Applu dohromady a domluvili se na názvu iPhone, bylo ve hře naprosto jiné pojmenování. A všichni jej znáte, jelikož jej Apple použil pro pojmenování svého tabletu – iPad.

5. Jméno iPhone bylo obchodní značkou firmy Cisco

V Applu se nakonec velmi zalíbil název iPhone. Mělo to jen jeden háček – ochrannou a obchodní značku iPhone už vlastnila firma Cisco. Steve si s tím jako obvykle nelámal moc hlavu a zatlačil přímo na šéfa vývoje v Ciscu, Charlese Giancarla. Samozřejmě nenabídl nic na oplátku, požadoval pouze uvolnění nevyužívané značky pro Apple. To ovšem nechtěli síťoví experti z Cisca přijmout a tak Steve vydal iPhone i bez vlastnictví ochranné a obchodní značky. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat – příští týden přistála na sekretariátu žaloba. Díky svému diplomatickému umu však Steve osobně situaci obrátil ve svůj prospěch.

Později obě společnosti spolupracovaly na vývoji FaceTime.

6. První iPhone mohl mít fyzickou klávesnici

Tony Fadell, který dohlížel na vývoj iPhonu a iPodu, v interview pro server The Verge utrousil zajímavou poznámku. A totiž, že původní iPhone měl být vybaven fyzickou klávesnicí. Bylo to velmi diskutované téma, zvláště protože nebylo jisté, jak čistě dotekový telefon přijmou uživatelé.

7. První iPhone neměl App Store, protože Steve nechtěl vyjednávat s vývojáři

Samotný App Store je neskutečným tahounem pro iPhone. Přináší velké zisky a dělá telefon Applu opravdu chytrým. Jenže původní iPhone jej při uvedení neměl. Steve Jobs totiž nechtěl kazit tak dokonalý výrobek nějakými nedodělky vývojářů třetích stran. Ti by přeci nemohli poskytnout prvotřídní a kvalitní aplikace, dokonce by jej mohli zavirovat. Díky vedení Applu se však podařilo Steva přesvědčit a App Store přišel.

8. Originální iPhone budil v recenzích spíše smíšené pocity

Jistě víte, že první model nebyl schopen provozu na sítích třetí generace (UMTS). Neobsahoval ani podporu pro MMS a vůbec měl mnoho dětských nemocí, jak už to u prvních modelů obecně bývá. Funkčně připomínal spíše naprosto obyčejný mobil. Proto i dobové recenze nijak nešetřily kritikou a rozhodně nadšeně nevykřikovaly Jobsovo “revolutionary product”.

9. iPhone s 4GB paměti byl velmi rychle ukončen

Od svého uvedení roku 2007 se iPhone nabízel ve dvou variantách 4GB a 8GB. Verze s menší kapacitou stála 499 dolarů, ta s větší pak 599 dolarů. Jenže slabší verze se moc neprodávala. Proto se v Applu odhodlali k razantnímu kroku – necelé tři měsíce po uvedení zařízli 4GB verzi a osmičkovou zlevnili o 200 dolarů.


Rychle ukončený 4GB model iPhone

10. Za 74 dní se prodal milion iPhonů

Ačkoli titulek zní jako výhra, počáteční prodeje tomu vůbec nenapovídaly. Zpočátku jablečný telefon na dračku moc nešel. Jakmile však došlo ke snížení ceny 8GB modelu, odbyt raketově stoupal směrem vzhůru. I díky tomu se nakonec za 74 dní od uvedení prodal milion kusů. Celkem pak Apple prodal 1,4 milionu kusů první verze svého telefonu. Dnes prodává 35 milionů jablečných telefonů za pouhé čtvrtletí (letošního roku).

Dnes je iPhone nejziskovější část portfolia Applu.

Článek byl zpracován a doplněn na základě příspěvku serveru Business Insider.

Jeden myslel na “10 málo známých zajímavostí o iPhone

  • avatar
    19. 07. 2012 (12:09)
    Trvalý odkaz

    Malé doplnění: Tony Fadell v show On the Verge přímo neříkal, že měl mít iPhone původně klávesnici, pouze to byl jeden z mnoha návrhů. Naopak je zde opomenuto, že jedním z hlavních prototypů měl tvar iPodu včetně ClickWheel, kterým se daly vytáčet čísla jako na starých telefonech.

Komentáře nejsou povoleny.