Představení OS X Mountain Lion slovy Apple

Společnost Apple vydala předběžnou vývojářskou verzi systému OS X Mountain Lion, deváté generace nejvyspělejšího systému na světě, která přináší do počítačů Mac oblíbené aplikace a funkce z iPadu a urychluje tempo inovací systému OS X.

Mountain Lion přináší do počítačů Mac aplikace Zprávy, Poznámky, Připomínky a Game Center, Oznamovací centrum, novou funkci Share Sheets, integraci s Twitterem a zrcadlení obrazovky přes AirPlay. Mountain Lion je první verze systému OS X, u které se při vývoji počítalo se službou iCloud pro snadné nastavení a integraci s aplikacemi. Další novinkou ve vývojářské předběžné verzi systému Mountain Lion je revoluční bezpečnostní funkce Gatekeeper, která chrání uživatele před nebezpečným softwarem tím, že poskytuje plnou kontrolu nad aplikacemi instalovanými do Macu. Předběžná verze systému Mountain Lion je ode dneška k dispozici členům programu Mac Developer Program. Uživatelé počítačů Mac budou moci upgradovat na Mountain Lion z obchodu Mac App Store koncem léta 2012.

„Mac je v kurzu, už 23 čtvrtletí v řadě roste rychleji než PC a se systémem Mountain Lion bude ještě lepší,“ řekl Philip Schiller, senior viceprezident celosvětového marketingu společnosti Apple. „Vývojářská předběžná verze systému Mountain Lion přichází pouhých sedm měsíců po neskutečně úspěšném vydání systému Lion a nastavuje rychlé tempo vývoje nejvyspělejšího operačního systému pro osobní počítače.“

Vývojářská předběžná verze systému Mountain Lion obsahuje zcela novou aplikaci Zprávy, která nahrazuje iChat a umožňuje bez omezení posílat zprávy, vysoce kvalitní fotky a videa přímo z počítače Mac do jiného Macu nebo zařízení s iOS. Aplikace Zprávy bude nadále podporovat služby posílání rychlých zpráv AIM, Jabber, Yahoo! Messenger a Google Talk. Beta verzi aplikace Zprávy si ode dneška mohou uživatelé systému Lion stáhnout z webu www.apple.com a finální verze bude uvedena se systémem Mountain Lion. Aplikace Připomínky a Poznámky umožňují vytvářet a sledovat úkoly napříč všemi zařízeními. Game Center umožňuje personalizovat herní zkušenost na počítači Mac, vyhledávat nové hry a vyzývat přátele k hraní her pro více hráčů, ať používají Mac, iPhone, iPad nebo iPod touch.

Mountain Lion zobrazuje oznámení elegantním novým způsobem a Oznamovací centrum poskytuje snadný přístup k oznámením z aplikací Mail, Kalendář, Zprávy, Připomínky, oznámením aktualizací systému a aplikací třetích stran. Celosystémová funkce Share Sheets umožňuje snadno sdílet odkazy, fotky a videa přímo z aplikací společnosti Apple i nezávislých vývojářů. V celém systému Mountain Lion je integrován Twitter, takže po jediném přihlášení můžete tweetovat přímo z aplikací Safari, Rychlý náhled, Photo Booth, Náhled i z aplikací jiných společností. Mountain Lion rovněž přináší zrcadlení přes AirPlay, snadné řešení bezpečného bezdrátového přenosu videa v rozlišení 720p. Cokoli, co je na obrazovce počítače Mac, tak lze přes Apple TV streamovat na HD televizi.

Účty služby iCloud má více než 100 milionů uživatelů a Mountain Lion umožňuje ještě snáz založit účet služby iCloud a přistupovat k dokumentům ze všech zařízení. Mountain Lion používá Apple ID k automatickému nastavení aplikací Kontakty, Mail, Kalendář, Zprávy, FaceTime a Hledat Mac. Nová služba iCloud Documents kopíruje veškeré změny do všech zařízení, takže jsou dokumenty vždy aktuální, a nové API umožňuje vývojářům zabudovat podporu služby iCloud do aplikací, které pracují s dokumenty.

Gatekeeper je revoluční nová bezpečnostní funkce, která poskytuje kontrolu nad tím, jaké aplikace lze stáhnout a nainstalovat do počítače Mac. Můžete povolit instalaci aplikací z jakéhokoli zdroje stejně jako na Macu v současnosti, nebo používat bezpečnější výchozí nastavení, které umožňuje instalovat pouze aplikace z obchodu Mac App Store spolu s aplikacemi od vývojářů, kteří mají jedinečné Developer ID od společnosti Apple. Uživatelé, kteří vyžadují maximální zabezpečení, mohou Gatekeeper nastavit, aby umožňoval stahovat a instalovat pouze aplikace z obchodu Mac App Store.

Mountain Lion obsahuje funkce specificky navržené pro lepší podporu čínských uživatelů včetně zásadních vylepšení metody zadávání čínských znaků a možnosti zapnout v Safari vyhledávač Baidu. Mountain Lion umožňuje snadno nastavit aplikace Kontakty, Mail a Kalendář pro přední poskytovatele e-mailových služeb QQ, 126 a 163. Prostřednictvím služby Share Sheets mohou čínští uživatelé odesílat video na přední videoservery Youku a Tudou a celosystémová podpora služby Sina weibo usnadňuje mikroblogování.

Stovky nových programovacích rozhraní API dávají vývojářům přístup k novým jádrovým technologiím a vylepšeným funkcím systému OS X. Rozhraní Game Kit API poskytují přístup ke stejným službám jako Game Center v systému iOS, takže umožňují vytvářet hry pro více hráčů, které fungují v počítačích Mac i v zařízeních iPhone, iPad a iPod touch. Nová grafická infrastruktura podporuje technologie OpenGL a OpenCL a je v ní implementována také technologie GLKit, která byla poprvé uvedena v systému iOS 5. Umožňuje tak snáz vytvářet aplikace využívající OpenGL. Používání technologie Core Animation v aplikacích Cocoa je jednodušší než dříve a nová rozhraní API pro videa nahrazují nízkoúrovňová QuickTime API moderním 64bitovým kódem. Vylepšená rozhraní API technologie Multi-Touch poskytují vývojářům podporu přiblížení dvojitým klepnutím a přístup k celosystémovému gestu pro vyhledávání. Kernel ASLR zlepšuje zabezpečení prostřednictvím vylepšené ochrany před útoky cílenými na přetečení zásobníku.

11 komentářů: „Představení OS X Mountain Lion slovy Apple

  • avatar
    21. 02. 2012 (10:30)
    Trvalý odkaz

    Tahle hláška hned na začátku „která přináší do počítačů Mac oblíbené aplikace a funkce z iPadu “ mně děsí… Zní to jakoby doteď počítače neuměly to co ty přiblblý placky. Asi jako kdyby BMW vydalo prohlášení – Nová sedmička vám přináší vaše oblíbené funkce ze Škody 120 GLS !

    • avatar
      22. 02. 2012 (13:33)
      Trvalý odkaz

      Tak přesně tohle mně taky napadlo :D Už 10.7 se mi moc nelíbí, uvažuju, že se pokorně vrátím k 10.6 a ML mně upřímně děsí… A po více než 12 letech na Macintoshi bych dost nerad dělal switch back…

    • avatar
      23. 02. 2012 (15:44)
      Trvalý odkaz

      spíš na to koukni ekonomicky – oni (apple) za poměrně krátkou dobu prodali (i vydělali) na blbých plackách víc na všech macích (lampičkách imacích) za celou dobu dohromady. Tak prostě chtějí ty „ovce“, co si koupili blbé placky a cihly (iphony), taky koupily Maca

      • avatar
        23. 02. 2012 (21:09)
        Trvalý odkaz

        To je mi sice jasný ale bohužel proti srsti. Když jsem kupoval tablet, očekával jsem od něj (potažmo jeho OS) něco dost jinýho než od stolního počítače. I prodejci tabletů tlačej na to aby s nima lidi nenahrazovaly notebooky apod. A nejednou má tabletovej OS (anóbrž jeho styl ovládání) nahradit stolní ?

    • avatar
      23. 02. 2012 (15:44)
      Trvalý odkaz

      spíš na to koukni ekonomicky – oni (apple) za poměrně krátkou dobu prodali (i vydělali) na blbých plackách víc na všech macích (lampičkách imacích) za celou dobu dohromady. Tak prostě chtějí ty „ovce“, co si koupili blbé placky a cihly (iphony), taky koupily Maca

  • avatar
    21. 02. 2012 (17:42)
    Trvalý odkaz

    „…systému OS X Mountain Lion, deváté generace…“ – deváté? OS X ML není osmá generace? 

    • avatar
      21. 02. 2012 (18:08)
      Trvalý odkaz

      Jistěže není:

      – Mac OS X 10.0 (první)
      – Mac OS X 10.1 (druhá)
      – Mac OS X 10.2 (třetí)
      – Mac OS X 10.3 (čtvrtá)
      – Mac OS X 10.4 (pátá)
      – Mac OS X 10.5 (šestá)
      – Mac OS X 10.6 (sedmá)
      – Mac OS X 10.7 (osmá)
      – Mac OS X 10.8 (devátá)

      • avatar
        21. 02. 2012 (18:48)
        Trvalý odkaz

        Ano. Je fajn, že se vždy něco nového dovím. Děkuji.

        • avatar
          23. 02. 2012 (15:39)
          Trvalý odkaz

          jo i nula se počítá ;)

  • avatar
    16. 03. 2012 (23:11)
    Trvalý odkaz

    nejvetsi sranda je ze system jeste ani nevysel a uz se da bezproblemu provozovat na klaseickem pc, uz by jej apple mohl konecne vydat

Komentáře nejsou povoleny.