Equinux tizi: přijímejte televizi přes Wi-Fi (Zkušenosti)

Nejen iPhone, ale především iPad si velikostí obrazovky přímo říká o proměnu v televizní přijímač.

Digitální televizní tuner Equinux tizi je malé kapesní zařízení, které je určeno pro příjem DVB-T pozemního vysílání a je napájeno baterií. Použitý akumulátor vystačí na tři až tři a půl hodiny provozu a lze znovu dobíjet prostřednictvím klasického USB konekoru.

Uvnitř najdete malou výsuvnou prutovou anténu, která na většině míst pokrytých DVB-T postačuje, připojit anténu externí se bohužel nedá.

[HTML1]

Zařízení funguje jako Wi-Fi přístupový bod, svůj iPhonu musíte k této síti nejdříve připojit. Pro sledování slouží zdarma dostupná aplikaci tizi.tv, kterou si představíme v dalším videu.

[HTML2]

Je velká škoda, že si programátoři Equinuxu opět neporadili s češtinou v EPG. Vím, že pro kódování češtiny v EPG se používá nezvyklá kódová stránka ISO6937, ale zajistit převod do patřičného kódování není příliš programátorsky náročné. A po zkušenostech s aplikací The Tube pro stolní počítače od stejné firmy si netroufnu hádat, kdy by toto mohlo být opraveno – na problém s češtinou v The Tube upozorňuji programátory Equinuxu poslední dva roky pravidelně po každém vydání této aplikace. Škoda, je to v podstatě jediná vada na kráse této (těchto) aplikací.

Tedy vlastně ano, ještě by se jedná výtka našla – v landscape režimu by aplikace mohla podporovat alespoň základní ovládání. Nutnost odpojit zařízení od klasické Wi-Fi mi kupodivu jako nevýhoda nepřišla – při sledování televize jsem opravdu neměl potřebu prohlížet internet nebo vyřizovat korespondenci. Chci přece vidět televizi, což vzhledem k uspořádání iOS aplikací dost dobře nejde skloubit.

Zajímá vás, jak kvalitně lze vysílání nahrávat? Čtěte článek
Podívejte se, jak iPhone nahrává digitální televizi přes Tizi

Equinux tizi je zajímavé zařízení, které na trhu chybělo. Díky akumulátoru je dostatečně autonomní, avšak prostřednictvím standardního USB portu jej není problém dobít v podstatě kdekoli: z klasické síťové nabíječky, z notebooku nebo palubní sítě automobilu. My jej úspěšně napájeli také přídavnou kapesní externí baterií Forton ION Powerbank C1500 (můžete ji znát z článku  Energie na cesty: zkušenosti s externí baterií Fortron), která přidala tizi další tři hodiny výdrže navíc. Vnitřní baterie tizi je však výměnná a lze si tak snadno pořídit další.

I přes subtilní prutovou anténku lze přijímat na pokrytém území DVB-T signál v dostatečné síle, díky bezdrátovosti celého zařízení a jeho dosahu srovnatelným s dosahem iPhonu tak není problém umístit tuner na místo s nejlepším signálem – to je luxus, které klasické síťové televizní tunery nenabízí.

Zařízení prodává prodejní síť iStyle, která jej také k testu zapůjčila. Aktuální cena je 4 489 korun, která s přihlédnutím k celkové koncepci zařízení a jeho provedení není nikterak závratná. Především ve spojení s iPadem tak získáte nebývale kvalitní přenosnou televize s dostatečně velkým displejem pro běžné sledování například na chatě. Vše s sebou snadno přivezete a při odjezdu opět odvezete a nic nemusíte nechávat v místě na pospas zlodějům.