Apple novinky: 32. týden [2012]

Jaké zajímavé novinky okolo Apple a nejen něj přinesl uplynulý týden? Které zajímavé události byste rozhodně neměli minout? Pojďme se podívat na přehled těch nejzajímavějších.

iOS 6 Beta 4 k dispozici vývojářům

Apple vydal další betaverzi chystaného systému iOS 6. Nové sestavení přináší několik drobnějších změn (například volba „Wi-Fi Plus Cellular“ zpřístupní aplikacím mobilní připojení, když není v dosahu Wi-Fi síť nebo se chová nestabilně, dále nové volby v sekci Soukromí, vylepšení aplikace Passbook). Také vzbudilo zásadní ohlas odebráním oficiální YouTube aplikace, čemuž jsme se věnovali zde.

iOS 6 dynamicky pracuje s rozlišením

Nejzajímavější objev nového sestavení iOS 6 však byla práce s displejem. Server 9to5Mac zjistil tuto vlastnost přes oficiální simulátor, kdy došlo k přeškolování domácí obrazovky z rozlišení 960×640 na 1136×640. Přibyl tak celý nový řádek pro ikony. Náznaky o větším displeji získávají mnohem více na pravděpodobnosti.

První sestavení aktualizace pro Mountain Lion – OS X 10.8.1 Build 12B13

Není tomu dlouho od oficiálního uvedení nástupce Liona, ale přesto už Apple pilně pracuje na prvním velkém updatu. Vývojářské sestavení 12B13 čítá 36,4MB a mělo by zlepšit především tyto oblasti: Active Directory, Microsoft Exchange v aplikaci Mail, PAC proxy v Safari, SMB, USB, Wi-Fi a audio (připojené přes Thunderbolt displej). První aktualizace přicházejí většinou brzy po systému samotném. V minulosti třeba Mac OS X Snow Leopard získal první update již po 13 dnech, kvůli kritické chybě týkající se účtu hosta.

Nová reklama Applu: „Vše na iPadu“

Reklamy, jenž vyvolaly bouřlivé reakce a na které jsme upozornili v minulých Apple novinkách, se přestaly vysílat. Původní domněnka, že Apple vyslyšel negativní reakce a stáhl reklamy z oběhu, nebyly vůbec potvrzeny. Místo toho redaktoři zahraničních serverů prostě poukázali, že si Apple zakoupil jen limitovaný vysílací prostor. Nyní nově nasadil jednu ze svých již tradičnějších reklam propagujících iPad.

[HTML1]

Valve chystá rozšířit pole působnosti Steamu

Krom vyvíjené verze pro operační systém Linux chystá firma Valve i zásadní průlom ve své distribuční platformě Steam. Dojde totiž k rozšíření portfolia na veškeré druhy aplikací. Nová verze pokrývající celé spektrum aplikací má přijít 5. září. Nabízí se otázka, jak obstojí v konkurenci nativních řešení současných operačních systémů?

Nové náznaky příchodu 13“ Retina MacBooku Pro

Před měsícem se objevily první náznaky ukazující na možné uvedení 13“ varianty Retinového MacBooku Pro. Šlo o výsledky benchmarku Geekbench, jež ukazovaly výsledky testu dosud neznámého modelu s označením „MacBookPro10,2“. Zatímco se někteří dohadovali o pravosti těchto výsledků, přišla nyní druhá verze těchto testů. Stroj opět pohání Core i7-3520M procesor, avšak OS je Mountain Lion 10.8.1, RAM 8GB místo 4GB. Dosažené skóre se zastavilo na 7756 bodech. Nepodařilo se však zatím prokázat, zdali nejde o podvrh.

Někteří uživatelé hlásí problémy s GMailem pod iOS

Někteří uživatelé emailové služby GMail hlásí problémy s připojením pod operačním systémem iOS. Problém se týká zejména protokolu IMAP, kdy nešťastníci obdrželi hlášení „mail service imap.gmail.com is not responding.“ Google již pracuje na nápravě, v době ohlášení (pátek), však potíže stále přetrvávaly.

OS X Mountain Lion snižuje výdrž Retina MacBooků Pro

Server ArsTechnika při testování výdrže Retina MacBooku Pro s nainstalovaným OS X Mountain Lion narazil na zásadní výkyv výdrže. Výdrž se snížila až o tři hodiny, což je poměrně zásadní hodnota. Redaktoři ale nejsou sami, kdo problém zaznamenal. Na oficiálních Apple fórech už k této chybě existuje přes 50 stran dlouhá diskuze. Apple již údajně pracuje na nápravě.

Google zaplatí 22,5 milionů dolarů za špehování uživatelů Safari

Ačkoli titulek zavání bulvárem, faktem je, že dnes každá větší webová stránka nebo server používá různých metod při sledování chování návštěvníka. Nejčastěji to bývá pomocí cookies, jakožto nejsnazšího způsobu uložení dat do uživatelova počítače. Některé prohlížeče se však tomuto ukládání brání a je potřeba tuto obranu obejít. Tak musel Google postupovat i v případě uživatelů prohlížeče Safari, který defaultně s cookies povoluje pouze určité druhy manipulací. Federální úřad proto udělil společnosti pokutu o výši 22,5 milionů dolarů a donutil firmu tyto techniky přestat používat.

Uniká stále více součástek připravovaného iPhonu 5

Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, unikají neustále další a další komponenty připravovaného iPhonu 5. Další generaci iPhonu by tak bylo možné s trochou nadsázky již zhotovit ve funkční kus. Některé servery vlastní od různých kousků šasi až po části elektroniky. Světlo světa spatřil například šuplíček na Nano SIM, nový standard SIM karty využitý v připravovaném přístroji Applu, homebuttony, přední kryt s větším displejem, baterie, snímací čip fotoaparátu a mnohé další. Krom toho se postupně vynořují přesné specifikace menší verze Dock konektoru, jenž prošla opravdu zásadním redesignem. Výčet všech součástek by však zabral mnoho stran a stále nevíme (ačkoli začíná opravdu velmi pravděpodobné) zdali jsou komponenty pravé. Na některé se však můžete podívat níže:

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu