Pravděpodobný důvod konce YouTube aplikace v iOS6

V nedávno zveřejněné čtvrté betaverzi iOS 6 pro vývojáře zmizela přeinstalovaná aplikace YouTube. Ta provázela iOS od jeho první verze. Co Apple vedlo k tomuto kroku? Zákaz Googlu nebo vyostření dlouhodobého konfliktu mezi oběma firmami?

Veškeré indicie dávají tušit, že oficiální aplikaci Youtube už v nově připravovaném iOS 6 více nespatříme. Tedy alespoň ne v základu. Ovšem nejeden uživatel a vývojář si klade prostou otázku – proč?

Podle oficiálního komentáře společnosti Apple skončila licence na vývoj této aplikace pro platformu iOS. Zákazníci však mohou nadále používat YouTube v prohlížeči Safari a samotný Google pracuje na nové verzi aplikace, která již brzy bude k dispozici na App Storu.

Oficiální vyjádření Googlu je mnohem prozaičtější:
„Spolupracujeme s Applem, abychom zajistili uživatelům iOS platformy co nejlepší požitek ze sledování YouTube videí.“

Není to matoucí? Žádného rozumného vysvětlení jsme se nedočkali. PR zpráva o vypršení licence nedává smysl, vždyť vývojářské API YouTube je otevřené a může jej použít přece každý. Buď tedy Google schválně nechce, aby Apple aplikaci nadále vyvíjel anebo naopak – Apple pokračuje ve své cestě zbavování se jakýchkoli náznaků závislosti na službách Googlu.

Ale ani tato přímo se nabízející vysvětlení nejsou příliš věrohodná. Jedna z prvních originálních aplikací přece nebude beze smyslu nebo natruc odstraněna. Zvláště když provázela uvedení samotného iPhonu a hrála v něm klíčovou roli. Spojení obou firem dávalo smysl.

[HTML1]
Reklama propagující iPhone – v hlavní roli: aplikace YouTube

To bylo v roce 2007. Eric Schmidt tehdy působil jako zástupce Googlu ve vedení Applu. Neexistoval Android a Steve Jobs neposílal ostré hlášky na adresu tehdy přátelské firmy.

Avšak pak nastal zlom bodu. Přišel Android. Velmi dobré vztahy obou společností se dostaly téměř na bod mrazu. Apple oznámil nahrazení Google map svými.

Tím posledním, smutně vykukujícím zpoza rohu a přihlížejícím této šarvátce, byla oficiální aplikace pro YouTube. Paradoxně, při jejím používání jste nikdy neviděli reklamu. Na druhou stranu jste ale nemohli shlédnout některá komerční (licencovaná) videa.

A právě zde je zřejmě zakopaný pes. Google stále zatím působí hlavně na internetu a výraznou většinu jeho příjmů tvoří reklama. Při současné situaci už nebylo třeba poskytovat Applu ústupky a jednoduše se firmy dohodly na ukončení společného vývoje aplikace.

Google tedy vyvine svou aplikaci, možná mnohem lepší a propracovanější, beze sporu však obsahující reklamu. Apple si odškrtne další z bodů na cestě zbavení se pouta ke Googlu…

Upraveno a doplněno na základě článku magazínu All Things Digital 

 

Jeden myslel na “Pravděpodobný důvod konce YouTube aplikace v iOS6

  • avatar
    14. 08. 2012 (14:42)
    Trvalý odkaz

    myslim ale ze aplikacie v appstore nemozu zobrazovat reklamu inu ako iAd.

Komentáře nejsou povoleny.