Skype pro iOS přichází s podporou videohovorů (Zkušenosti)

Známá a oblíbená komunikační aplikace Skype přichází ve své nové verzi na iOS zařízení a jako největší novinku přináší právě podporu pro videohovory. Jak fungují a lze se na ně spolehnout?

Skype již dlouho podporu videohovorů pro svou iOS verzi slibuje, stále jsme na ni však marně čekali. Nyní přichází do nabídky App Store a upozorňuje na tuto novou funkcionalitu již ve svém popisu. Mimo videohovorů v podstatě nepřináší žádné významnější novinky.

Pokud chcete provozovat videohovory se Skype na iOS zařízení, musíte vlastnit buďto iPod touch čtvrté generace, iPhone 3GS nebo iPhone 4. Na starších přístrojích lze Skype samozřejmě také provozovat, avšak pouze s využitím hlasových hovorů a video tak můžete pouze přijímat. Samozřejmě se sluší dodat, že podpora videohovorů vyžaduje operační systém ve verzi 4.x, u přístrojů se starší verzí nebude funkční (přestože aplikace funguje i na iOS řady 3.x).

První zkušenosti jsou smíšené – na první pohled si žádných rozdílů nevšimnete, aplikace stále zůstává stejnou. Bez změn zůstal také mód textového chatu. Přibyla jen indikace videokamery u kompatibilních kontaktů v seznamu a pak také tlačítko pro vyvolání videohovoru.

Po klepnutí na tlačítko Video Call namísto klasického Call zahájíte videohovor s druhým kontaktem. Již při vytáčení můžete sledovat svůj vlastní obraz, po spojení hovoru můžete přepínat mezi oběma kamerami (na iOS zařízeních, které obsahují dvě kamery) nebo video zcela potlačit. Kvalita byla přijatelná, i když o poznání horší než mezi dvě desktopovými verzemi za stejných podmínek. Srovnání s kvalitou FaceTime je těžké, subjektivně bych hodnotil oba záznamy jako srovnatelné. Avšak FaceTime aplikace na mě působila příjemnějším a odladěnějším dojmem.

Videohovory fungují – tedy aspoň po většinu času. Až překvapivě často jsme však dostávali chybové hlášení oznamující nemožnost spustit videohovorů a to bez ohledu na to, zda jsme komunikovali v rámci lokální uzavřené sítě, tak i se vzdáleným kontaktem. Při použití klasické desktopové verze však vždy videohovor fungoval i v těchto konfiguracích. Zřejmě je iOS verze náchylnější na kvalitu připojení nebo ji jednoduše zbývá ještě více doladit. Osobně bych se přikláněl k spíše k tomuto důvodu.

Je skvělé, že Skype přidal podporu videohovorů také pro iOS zařízení, především u přístrojů se dvěma kamerami má opravdu smysl. Pokud podobně jako já používáte Skype jako primární (nebo jedinou) aplikaci pro IM, neměli byste váhat s aktualizací. Vytknout však musím ne vždy možné navázání videospojení a také absenci nativní verze pro iPad.

Aplikace: Skype

Vývojář: Skype Software S.a.r.l
Web: skype.com
Cena: zdarma

3 komentáře: „Skype pro iOS přichází s podporou videohovorů (Zkušenosti)

  • avatar
    30. 12. 2010 (11:23)
    Trvalý odkaz

    Je nějaká změna s baterkou nebo je to stále tak neskutečnej žrout?

  • avatar
    30. 12. 2010 (15:06)
    Trvalý odkaz

    Ja toho Trplaslika nemam rad. Nebylo by neco vic Apple?

  • avatar
    30. 12. 2010 (20:08)
    Trvalý odkaz

    Ja jenom doplnim, ze jsem dnes zkousel spojeni iPhone > PC (WinXP) s tim ze jsem obraz odesilal jen z iPhonu do PC a to jak pres WiFi, 3G, EDGE a kupodivu kvalita videa a zvuku byla +/- stejna. V tom vidim i hlavni vyhodu oproti FaceTime, ktery je vazany jen na WiFi a Apple pristroje.

Komentáře nejsou povoleny.