Apple a doplňky třetích stran: přestává dodávat Flash a Javu

Na rozdíl od konkurenčního operačního systému Windows vždy Mac OS X přicházel vybaven tak, aby byl schopen pracovat ihned po vybalení z krabice. V počítači byl předinstalován například i Flash přehrávač nebo prostředí pro běh Java aplikací. Zatímco Windows se v posledních verzích zlepšuje a Windows 7 Flash přehrávač obsahují, Apple jde zcela opačnou cestou.

Nejnovější informace se týkají právě těchto dvou zmíněných doplňků: Flash přehrávače od Adobe a prostředí pro Java aplikace. Začněme ale postupně.

Absenci flash přehrávače v operačním systému Mac OS X si všimli první uživatelé nově představených MacBooků Air. Na počítači zkrátka tento plugin předinstalován nebyl a bylo nutné jej ze stránek Adobe doinstalovat samostatně. Tento krok je trochu překvapující právě s přihlédnutím ke skutečnosti, že Apple dlouho prezentoval Macy jako počítače připravené k fungování ihned po vybalení ihned po vybalení z krabice. Tento krok Apple zdůvodňuje tím, že jedině takto je možné zabezpečit, aby uživatelé používali poslední možnou verzi tohoto doplňku.

Druhá informace se týká prostředí Java. To doposud Apple spravoval sám včetně spousty rozšíření usnadňující integraci Java aplikací do operačního systému. Díky tomu mnoho z aplikací, které dnes používáte, jsou napsány v Javě a vy o tom nemáte ani ponětí. Dobrým příkladem za všechny je oblíbený FTP klient Cyberduck, který je celý v Javě.

Informace o ukončení se objevily s vydáním balíku Java for Mac OS X 10.6 Update 3, která byla označena za zastaralou. To jinými slovy znamená, že Apple již nadále nebude Javu vyvíjet a vydávat, ale podpora (a oprava bezpečnostních chyb) pro doposud vydanou Javu však bude pokračovat i nadále.

K důvodu jeho ukočení se vyjádřil přímo Steve Jobs, když napsal:

Sun (nyní Oracle) dodává Javu pro všechny platformy. Mají své vlastní plány vydávání, které byly vždy odlišné od našich, takže námi dodávaná Java byla vždy o verzi pozadu. Toto zřejmě nebyla nejlepší cesta.

Tento krok se zdá být odpovědí na častou kritiku Applu, že vývoj jím spravované Javy je velmi pomalý a za oficiální Javou od Sun/Oracle zaostává.

Co z toho máme my, uživatelé?

Na první pohled se toho zas až tak moc neděje. Jen po vybalení počítače z krabice budeme muset při prvním navštívení stránky s Flash obsahem nainstalovat příslušný zásuvný modul. Tedy nic obzvláště bolestného, půjde jen o několik minut zdržení. Stejně tak i Javu bude nutné doinstalovat samostatně přímo ze stránek Sunu.

Pohnutky Applu jsou pochopitelné – chce, aby uživatel používal to nejaktuálnější dostupné ve chvíli, kdy zprovozňuje svůj počítač. Pouze uživatelé budou muset překousnout, že se již nebudou moci posmívat uživatelům jiných platforem, kteří museli po zakoupení instalovat spoustu doplňků k tomu, aby mohli počítač plnohodnotně používat.

16 komentářů: „Apple a doplňky třetích stran: přestává dodávat Flash a Javu

  • avatar
    25. 10. 2010 (09:30)
    Trvalý odkaz

    Měl bych jen malý dotaz, nevíte zdali v připravovaném Mac App Storu budou i krom aktualizací programů i třeba právě tyto doplňky? Java se třeba objevovala v Software Update, ale flash od Adobe ne, ten jsem si musel stahovat sám, když jsem se dozvěděl o nové verzi.

    • avatar
      25. 10. 2010 (09:36)
      Trvalý odkaz

      Podle prozatim dostupnych informace ne – a Java od Oracle se v
      Software Update take nebude zobrazovat….

      • avatar
        25. 10. 2010 (10:09)
        Trvalý odkaz

        hmm,to je blbý. Člověk to pak musí pořád sledovat a to je dost velkem opruz. No ale co se dá dělat, nějak už přežijeme :)

    • avatar
      25. 10. 2010 (09:52)
      Trvalý odkaz

      Jednou z podmínek aplikací na Mac App Storu je, že je vše obsaženo v bundlu aplikace. Tedy není možné, aby aplikace z Mac App Storu něco „instalovala“ do systému, což by v případě zásuvného modulu do Safari nutné bylo. Takže Flash ne. Osobně si myslím, že je to typický případ toho, že v první verzi Apple dodá pouze omezenou funkcionalitu, a zbytek (např. možnost přes Mac App Store distribuovat pluginy do systémových služeb) příjde v druhé nebo třetí iteraci Mac App Storu.

  • avatar
    25. 10. 2010 (09:39)
    Trvalý odkaz

    S Javou je to to o dost komplikovanější halvně proto, že Sun resp. Oracle žádnou Javu pro Mac nemá. V lepším případě už na ní nějakou dobu pracuje, ale stále není vůbec jisté jaký bude výsledek zejména co se týče zmíněné integrace do systému, kterou Apple řešil vlastními rozšířeními. Pokud vím, tak Oracle dosud žádné vyjádření ve smyslu plánů na vydání vlastní Javy pro Mac nevydal a aktuální situace je pro Java vývojáře a uživatele aplikací na Javě závislých velmi nelichotivá.

    • avatar
      25. 10. 2010 (10:37)
      Trvalý odkaz

      Bylo by dobré, kdyby se Apple zachoval v duchu fair-play (vůči svým zákazníkům) a předal portování Javy do rukou Oracle tak, že předá Oracle své zdrojové kódy Javy. To proto, aby zákazník nemusel znovu snášet dětské nemoci a nepodařené verze Javy (způsobené vývojem od píky) pro Mac OS X.
      IMHO mi přijde dost divné, že Apple oznámí, že už Javu pro Mac OS X nebude nadále vyvíjet zrovna v moment, když po x letech konečně dohnal své zpoždění ve vývoji :-(

      • avatar
        25. 10. 2010 (11:00)
        Trvalý odkaz

        Na me to pusobi tak, ze si chce Apple uvolnit ruce a mit conejvice
        programatorskych kapacit pro sve core-projekty…

        • avatar
          25. 10. 2010 (11:43)
          Trvalý odkaz

          Na me naopak tak, ze nam Apple pomalu pritahuje opasky, „zvykejte si“.
          Trebaze argumenty, kteryma to ospravedlnuje, jsou pravdive, tak jaktoze je nepouzili 8 let nazpet? Vyvojare neni problem pro firmu s 1000 miliard (Kc) v bance najmout…

          Ono to predevsim nestoji tak, ze „uzivatele budou mit nejnvejsi flash“, ale „uzivatele nebudou mit zadny flash“. A treba 10 % z takovych uzivatelu si flash ani nestahne (afaik safari to nijak neusnadnuje) a zacnou bombardovat helpdesky, ze jim jejich web nefunguje a pritom ostatni podobne funguji, tak at to tu vyresi take. A to za to applu stoji.

          Stejne tak s Javou. Mam pocit, ze kdysi Sun javu pro Mac delat chtel, ale apple mu nedal pristup k potrebnym vecem z MacOS a radeji si to zastitil sam, tehdy s argumentem, aby se uzivatele citili co nejvic jako doma. Je fakt, ze se mu to docela darilo, byt za cenu tech velkych zpozdeni. Ale kdyz nedal pristup k potrebnym informacim tehdy sunu, proc by dnes daval oraclu. Naopak, necha aplikace vypadat „osklive“, aby si lide autorum stezovali a ti udelali nativni mac port. Mac tak ziska nove nativni vyvojare i kvalitni aplikace.

          Ted uz se citi apple (jobs?) na svem cilovem poli dostatecne silny (s ios se mu plany dari) a neboji se zacit vracet do macu spolu s ux i uzavrenost. Jsem pro-apple, ale toto se mi (jako programatorovi) nelibi. A obavam se, ze kdyz budou varit zabu dostatecne pomalu.. ani na iPhone se mi to cele 3 roky nelibilo, a ted ho mam…

          • avatar
            25. 10. 2010 (12:48)
            Trvalý odkaz

            Souhlasím s tím, že si chce Apple uvolnit ruce.
            Ale ono to není ani tak o vývoji, vývojářské kapacitě, ale o kvalitě. Apple na svou Javu dával záruku že je OK a je důkladně otestovaná samotným Apple což s sebou nese obrovskou spoustu automatického testování, které musí Apple vymýšlet – a to už má za ty léta Sun/Oracle na ostatních platformách dost dobře pořešené. S ohledem na nynější a budoucí složitost Javy je pro Apple prostě jednodušší říct, klukům z Oracle – tady máte jednoho iMaca a portujte Javu i pro Mac OS X. Bohužel se může stát, že Oracle bude muset zase znovu vymýšlet jak Javu svázat s Mac OS X GUI a může se stát, ze Java na Mac OS X 10.7 už nebude to co bývala na Mac OS X 10.6. Proto si myslím (jako uživatel), že by Apple měl společně s tím iMacem předat Oraclu i své hnow-how, aby Java na Mac OS X neutrpěla. To je můj názor.
            Ale jestli Apple svým liknavým postupem poškodí symbiózu Mac OS X a Javy, tak potěš pánbůh – Mac OS X přijde o obrovskou hromadu velmi kvalitního software (open source nevyjímaje).

          • avatar
            26. 10. 2010 (10:58)
            Trvalý odkaz

            Paklize by Apple zarizl javu kompletne, tak budu muset zkoncit s Macem…. Nefungovaly by totiz ani programy jako Matlab, ktery proste potrebuju k praci. A to nemluvim ani o softwaru pro specifickou analyzu dat, ktery pisu a ktery musi fungovat na Windows, Linuxu i Macu. Nemuzu si dovolit vyvijet tri verze pro kazdy system….

          • avatar
            25. 10. 2010 (13:31)
            Trvalý odkaz

            Mně to připadá divný… Kdyby chtěli aby měli uživatelé nejnovější Flash ihned po instalaci OS X tak ho zahrnou do software update aby se hned zaktualizoval. To stejně dělá každej při koupi jabka a prvnim spuštění – aktualizace OS. Prostě se Flashi šprajcujou jak to jde.
            Mně to je celkem fuk. Reklamy si nechávam blokovat a jiný flashový věci moc neznam. I online hry jak koukam často běhaj bez toho (podle toho že to funguje na yKravinách)

          • avatar
            25. 10. 2010 (18:35)
            Trvalý odkaz

            Minimálně by to mohli vyřešit hezky elegantně jako Mozilla Firefox, který má vlastní webovou stránku, která vám zjistí, jaké moduly máte nainstalované a které je třeba aktualizovat. Jak se k tomu postaví uživatel je pak věc jeho svědomí.

  • avatar
    25. 10. 2010 (09:49)
    Trvalý odkaz

    Tak zase tak hrozný to není. Alespoň pro mne. Stejnak po instalaci vždy ještě doinstalovávám při nejmenším perian + wmv. Flash a java už me nezabije. Nemluvě o mnoha dalších programech.

    • avatar
      25. 10. 2010 (16:19)
      Trvalý odkaz

      Tak ono jde spis o to aby bylo vubec co doinstalovavat. Sun/Oracle Javu pro jabko nema.

  • avatar
    25. 10. 2010 (10:25)
    Trvalý odkaz

    Hmm, to moze byt neprijemne uz len koli Eclipse. Snad sa to vyriesi k spokojnosti.

  • avatar
    25. 10. 2010 (18:49)
    Trvalý odkaz

    myslim ze je to spis skryty Flame proti Adobe

Komentáře nejsou povoleny.