Služby Apple kromě iCloudu přestanou fungovat na některých starších verzích softwaru

Od začátku května 2023 přestanou některé Apple služby fungovat na starších verzích operačních systémů iOS, macOS, watchOS a tvOS. Toto oznámení přišlo z účtu na Twitteru @StellaFudge, zdroje s prokázanou spolehlivostí. Uživatelé s těmito staršími verzemi operačních systémů budou moci používat pouze iCloud.

Například služby jako App Store, Siri nebo Maps nebudou aktivní, pokud vaše zařízení používají starší verze systému. Mezi tyto zastaralé systémy patří:

  • iOS 11 až iOS 11.2.6,
  • macOS 10.13 až macOS 10.13.3,
  • watchOS 4 a watchOS 4.2.3
  • tvOS 11 až tvOS 11.2.6.

Firma Apple vnitřním dokumentem informovala své zaměstnance a vývojáře. Ti mají nyní čas na přizpůsobení svých aplikací této změně. Uživatelé, kteří používají tyto starší verze operačních systémů mohou dostat upozornění, aby aktualizovali své zařízení na novější verzi.

„Starší verze software již nebudou podporovat Apple služby, jako jsou App Store, Siri nebo Maps. Aktualizujte software na nejnovější verzi, abyste mohli tyto služby nadále používat,“ uvedl Apple v dokumentu zveřejněném minulý měsíc.

Společnost nenabídla vysvětlení, proč budou služby přestávat fungovat na těchto starších verzích systémů, ale zřejmě se tento krok dotkne pouze menšího procenta uživatelů. V polovině února 2021 Apple sdělil, že pouze 8 % aktivně používaných iPhonů běželo na systému iOS 14 nebo starších verzích.

Společnost Apple nabízí celou řadu služeb, včetně Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+, Apple Fitness+ a dalších. Zatím jsme oslovili firmu Apple o komentář a pokud nám odpoví, aktualizujeme veškeré informace ohledně této zprávy.

Celkově se jedná o další změnu, která může mít dopad na uživatele starších zařízení a motivovat je k výměně za novější modely. Měli by být však informováni v dostatečném předstihu, aby byli schopni náležitě reagovat na tuto změnu. Za tout snahou může být vidět i pokles prodejů nových zařízení, kterým Apple čelí v posledních měsících.