iPad (9. generace): V podstatě stejný, ale zase nejlepší [Zkušenosti]

Pokud jde o tablety, přinejmenším levné ale kvalitní tablety, je zde iPad. Jedinou skutečnou konkurencí pro cenově nejdostupnější iPad od společnosti Apple (jehož cena začíná na 9 990 korunách) jsou zařízení Amazon Kindle Fire (které se však u nás neprodávají).

Mimo Amazon Kindle Fire zde máme i některé tablety se systémem Android, které jsou často používány jako dárky při nákupu předplatného služeb nebo jiného dražšího technického vybavení.

Pokud chcete levný tablet s dobrým operačním systémem a spoustou aplikací optimalizovaných pro tablety, pak je ideální volbou standardní iPad (ne iPad Air nebo iPad Pro). Letošní model 10,2palcový iPad „9. generace“ byl oproti loňskému modelu téměř nevylepšen.

Apple se svým nejdostupnějším iPadem šlape vodu, což je škoda, ale to z něj v žádném případě nedělá špatný tablet. Za danou cenu se jedná o velmi schopné zařízení, které se bude příjemně používat a vydrží roky. Je vhodný pro základní potřeby jako je prohlížení webu, hraní nenáročných her, psaní e-mailů a sledování videí. To z něj činí více než obstojný tablet. Pokud chcete pro své dítě vzdělávací a zábavní zařízení, pak je to ta pravá skvělá volba. Jen se u něj neobtěžujte s upgradem, pokud tedy již máte iPad vyrobený v posledních několika letech.


Rychlejší procesor, větší úložiště

Oproti iPadu 8. generace si všimnete dvou vylepšení. Nový procesor A13 mezi ně bohužel nepatří. Ano, stávající procesor je rychlejší než A12 v loňském iPadu, jenže jako obvykle jde o procesor z dva roky starého iPhonu. Ale pro činnosti, ke kterým tento skromný tablet používáte, není o 20-30 % rychlejší procesor stěžejní. Procházení webových stránek, zpráv a e-mailů je zhruba na stejné úrovni. Nenáročné hry běží dobře, ale ty běžely dobře i předtím. Co se týče každodenního výkonu, je celkový dojem z A13 stejný jako z A12.

Pozitivem je, že za stejnou cenu získáte dvakrát větší úložiště. Základní model má nyní 64 GB úložného prostoru místo 32 GB (model za 13 990 korun má také 256 GB úložného prostoru místo 128 GB). To je rozdíl, který opravdu oceníte, až jej začnete plnit aplikacemi nebo hromadou stažených videí, abyste zabavili děti během cesty autem.

Základní aplikace od Applu jsou také skvělé a v App Storu si můžete vybrat i ze stovek úžasných aplikací třetích stran, což iPadu dává velkou výhodu. Žádná jiná platforma se tímto pyšnit nemůže.

Co se baterie týče, tak při našem testu vydržel iPad deváté generace téměř stejně dlouho jako iPad osmé generace, tedy asi osm hodin, při testu Geekbench 4 s pevně nastaveným jasem displeje na hodnotě 200 nitů. Apple uvádí, že baterie vydrží zhruba 10 hodin, stejně jako všechny iPady dosud. Podle mých zkušeností je uživateli očekávaná výdrž „zhruba celý den“ na místě. Při běžném každodenním používání se zdá, že se v tomto ohledu situace příliš nezlepšila.

Ultraširokoúhlá přední kamera

Další pozitivní změnou, které si hned povšimnete, je nový 12 megapixelový ultra širokoúhlý přední fotoaparát s úhlem záběru 122 stupňů. Až do loňského roku měl základní iPad 1,2 megapixelovou kameru „FaceTime HD“, která pořizovala příšerné fotografie a video v nízkém rozlišení 720 px.

Zatímco zadní fotoaparát je stejný, 8 Mpx širokoúhlý fotoaparát, jako dříve (s poněkud lepším zpracováním obrazu díky A13), tak přední fotoaparát je rozdílný jako noc a den. Pořizuje mnohem lepší fotky, čistší video (v rozlišení 1080 px) a podporuje novou technologii Apple Center Stage, která zaostřuje na lidi v záběru a digitálně ořezává/rozšiřuje záběr při pohybu. Je to skvělá funkce, díky které budou vaše hovory přes FaceTime nebo Zoom mnohem kvalitnější. Přál bych si, aby Apple zavedl i do svých Maců.

Je čas na facelift

Kromě rychlejšího procesoru (toho si většina lidí nevšimne), dvojnásobného úložiště a mnohem lepší přední kamery je iPad 9. generace zhruba stejný jako iPad 8. generace (ten byl přibližně stejný jako iPad 7. generace).

Apple má nízkou konkurenci v oblasti cenově dostupných tabletů, takže pro zlepšení iPadu nedělá mnoho. Nemá to zapotřebí! Je to škoda, protože už je nejvyšší čas na nějaký zásadní upgrade. iPad Air je tam, kde jsme doufali, že už standardní iPad bude. Má tenčí rámečky, lepší displej, podporu druhé generace Apple Pencil (stále je šílené, že Apple prodává dva nekompatibilní různé druhy se stejným názvem) a Touch ID v bočním tlačítku.

Možná, že příští rok bude rokem, kdy iPad dostane facelift, který si zaslouží. Doufejme, že bez přemrštěné ceny. Do té doby se jedná o více než dobře použitelný levný tablet, který stále poskytuje lepší celkový zážitek než srovnatelné tablety od Androidu, a to z velké části síle softwarového ekosystému tabletů Apple.