Mac Pro patrně bude ještě nějakou dobu spoléhat na Intel procesory

Apple nadále pracuje na svém přechodu na vlastní čipy Apple Silicon. Po laptopech a základních desktopech mají přijít na řadu i výkonnější verze počítačů Mac. Intel však možná neřekl poslední slovo.

Apple Silicon čipy ukazují, že Apple je dostatečně sebevědomý a dokáže vyrobit velmi konkurenční čipy navíc na architektuře ARM. Ta je více než zdatným soupeřem tradiční architektury x86 (Intel, AMD) a v některých oblastech ji zcela překonává, například v poměru výkon x spotřeba.

Celé portfolio přenosných počítačů od MacBooku Air, MacBooku Pro 13“, 14“ a 16“ už nyní spoléhá pouze na Apple Silicon. Ze stolních počítačů pak přešel Mac mini a iMac 24“. Ty nejsilnější počítače, tedy iMac 27“ a Mac Pro stále čekají.

Zatímco iMac 27“ se patrně Apple Silicon bez obtíží dočká, nad přechodem Macu Pro visí otazník. Sílí spekulace, že Apple nejvýkonnější Mac Pro ještě jednu generaci ponechá na Intel procesorech.

Ty sice nenabízí tak skvělý poměr výkon x spotřeba, ale velký surový výkon a schopnost zpracovávat množství vícevláknových operací nelze ignorovat. Intel se rovněž „probudil“ a inovoval své procesory, které výkonem poskočily jako už dlouho nikoli (Intel řady Alder Lake). Intel navíc do nových Xeonů přidává i koprocesory pro výpočty s umělou inteligencí, IoT a strojové učení.

Dalším důvodem může být, že tvůrci těch nejvíce úzce zaměřených softwarů stále nespěchají s přechodem na ARM / Apple Silicon. Benchmarky roztroušené po internetu se zaměřují primárně na Video / Audio software, ale programy pro 3D modelování, renderování nebo vědecký software stále spoléhá na x86 (Intel) verze aplikací pro macOS.

Zatímco běžnému uživateli postačí Rosetta 2, která překládá x86 aplikace na ARM platformu, tak úzce zaměřeným profesionálům stačit nemusí. Ač je Rosetta úžasný nástroj, stále ztrácíme mezi 10–30 % výkonu a některé chybějící instrukce nedokáže přeložit vůbec, což může být zejména u vědeckých aplikací problém.

Na druhou stranu se pak hovoří o tom, že Mac Pro bude mít dvě verze. Mac Pro „mini“, který bude velmi podobný Macu mini a bude vybavený těmi nejlepšími Apple Silicon čipy a „standardní“ Mac Pro s Intel procesorem. Apple by prý mohl nabídnout dvě varianty proto, že Mac Pro „mini“ bude zcela uzavřený a bez možnosti upgrade součástek nebo dodatečného vylepšení. Naopak „standardní“ Mac Pro by si zachoval plnou modularitu.

Vypadá to tedy, že Intel v Macu ještě o trochu déle pobude. Tedy v nějaké verzi Macu Pro.

Mac Pro patrně bude ještě nějakou dobu spoléhat na Intel procesory
Mac Pro