Apple žádá vývojáře o vrácení DTK Macu mini s procesory A12Z a nabízí 200 USD. Vývojáři jsou rozhořčeni

Apple žádá o postupné navrácení zapůjčených vývojářských počítačů Mac mini s procesory A12Z. Ty byly určené k vývoji prvních ARM aplikací, aby s přechodem na novou architekturu byl katalog co nejvíce přístupný uživatelům.

Apple na vývojářské konferenci WWDC 2020 oznámil přechod na vlastní ARM procesory zvané Apple Silicon. Spolu s tím spustil program, kdy si vývojáři za 500 USD mohli na rok pronajmout takzvaný Developer Transition Kit (DTK). Jinými slovy šlo o Mac mini vybavený procesorem A12Z, jež umožnil vývojářům připravit své aplikace na novou architekturu.

Cupertino nyní žádá, aby vývojáři postupně zasílali tyto počítače zpět. Výměnou za to dostanou část peněz zpět. Konkrétně získají 200 USD formou kreditu na nákup nového počítače Mac s M1 procesorem. V nabídce jsou aktuálně Mac mini M1, MacBook Air M1 a MacBook Pro 13“ M1.

Nabídka se z pohledu běžného čtenáře může zdát jako férová. Vývojáři však mají jiný názor. Spousta z nich totiž zažila i přechod z PowerPC na Intel. Tehdy stejný vývojářský Mac ale stál 999 USD. Steve Jobs ale na konci zápůjčního období rozhodl, že vývojáři obdrží výměnou za DTK rovnou celý nový Intel iMac.

Mnoho z vývojářů tak poukazuje na to, že tehdejší nabídka byla mnohem férovější. Apple v té době navíc nebyl nejhodnotnější a nejbohatší firmou na světě. Část tvůrců aplikací se tak cítí zklamaně.

Apple žádá vývojáře o vrácení DTK Macu mini s procesory A12Z a nabízí 200 USD. Vývojáři jsou rozhořčeni

MacRumors