Ubuntu Linux byl zprovozněn na Macu mini s M1 procesorem. Nativně a bez virtualizace

Když vyšly první počítače Mac s procesory M1, tak se mezi uživateli hojně spekulovalo, zda půjde spouštět další operační systémy jako jsou Windows nebo Linux. Dočkali jsme se dříve, než mnozí čekali.

Společnost Corellium dokázala portovat Ubuntu Linux na Mac mini s M1. Systém je funkční, avšak stále chybí mnoho do uživatelsky příjemného zážitku. Nicméně jde o zásadní krok vpřed a prolomení bariéry, která se s uvedením Apple Silicon zdála jako obtížná.

Celé situaci ovšem pomohl samotný Apple, když uvedl betaverzi macOS Big Sur 11.2, která umožnila spouštění jiných operačních systémů na počítačích Mac s M1 procesory. Toho se už chytilo několik nadšených vývojářů a začali pracovat na portech Linuxu.

Nejrychleji se to nakonec podařilo společnosti Corellium, která je známá svými hackerskými nástroji a podpůrnými systémy pro simulaci iOS. Ostatně tato firma nedávno vyhrála právní spor s Applem, který ji za tyto praktiky žaloval. Soud však dal za pravdu Corellium.

[HTML1]

Chris Wade z Corellium nyní oznámil, že Ubuntu Linux byl úspěšně zprovozněn na Macu mini s M1. Systém bootuje s USB flash disku a využívá síťové připojení skrze externí kartu připojenou přes USB-C. Systém zatím neumí pracovat s grafickou kartou M1, takže využívá pouze softwarovou akceleraci.

Výsledek tedy není určen pro běžné uživatele, ale jde spíše o technologické demo a příslib do budoucnosti. Vývojáři mezitím pracují na hledání cest, jak zprovoznit zbylý hardware a najít vhodné ovladače.

Hozená rukavice nyní zůstává na straně Microsoftu. Ten stále licencuje své ARM Windows pouze OEM výrobcům a oficiálně na podpoře Maců s M1 pracovat nezačal. Funkční bude alespoň virtualizace přes Parallels, o které mimo jiné píšeme v aktuálním SuperApple Magazínu věnovanému Apple Silicon.

Ubuntu Linux byl zprovozněn na Macu mini s M1 procesorem. Nativně a bez virtualizace