Apple otevírá možnost bootovat ARM Windows a ARM Linux na počítačích Mac vybavených procesory M1

Nová betaverze operačního systému macOS 11.2 Big Sur přináší zásadní změnu. Tu mnozí uživatelé patrně ani nepostřehnou, ale v komunitě vyvolala velký ohlas. Aktualizace totiž umožňuje bootovat jiné systémy.

Poslední sestavení aktualizace operačního systému macOS 11.2 Big Sur přináší poměrně zásadní změnu. Z té budou nadšení zejména uživatelé, kteří k práci potřebují další operační systémy kromě macOS. Velký ohlas vzbudila zejména proto, že uživatelé očekávali s přechodem na Apple Silicon uzavření platformy Mac / macOS po vzoru iOS / iPadOS.

Na Macu s Intel procesorem je k dispozici utilita zvaná BootCamp. Díky ní jsme schopni do Macu nainstalovat Windows anebo i Linux jako druhý operační systém. Při uvedení počítačů s Apple Silicon však bylo řečeno, že tento nástroj přítomen nebude. Společně s ním pak byly pohřbeny naděje na bootování jiných systémů a pozornost byla přesměrována k virtualizaci pomocí nástrojů typu Parallels Desktop.

[HTML1]

Nyní však přichází změna. Společně s macOS 11.2 Big Sur beta Apple odemyká firmware a umožňuje bootovat další operační systémy. Cesta pro ARM Windows nebo ARM Linux je plně otevřená.

Informaci zveřejnil na svém twitteru Hector Martin, který stojí za snahou zpřístupnit Linux pro počítače Mac s M1. Když se svým projektem začínal, zdálo se, že cesta bude velmi obtížná. S odemčením bootování je ale jedna ze zásadních překážek z cesty. Martin už dokázal spustit bootloader Linux, jak ukazuje na svém Twitteru a pravidelně streamuje své kroky na YouTube.

K plnému zprovoznění ARM Windows a ARM Linuxu vede ještě dlouhá cesta. V obou případech bude potřeba připravit všechny ovladače a implementovat plnou podporu do jádra. Cesta je ale otevřená.

Apple otevírá možnost bootovat ARM Windows a ARM Linux na počítačích Mac vybavených procesory M1