Betaverze Parallels 16 umožňuje virtualizaci Windows na Macu s M1. Windows for ARM zvládají 64 bit Intel aplikace

Vývojáři se pochlubili novou betaverzí svého virtualizačního nástroje Parallels 16, která umožňuje spustit Windows for ARM. To ale není všechno, jelikož Technical Preview Windows for ARM nyní umožňují emulaci 64 bit x86 aplikací.

Zdá se, že ledy se pomalu hýbou. Virtualizační nástroj Parallels 16 je na k dispozici na macOS Big Sur od jeho vydání. Nyní však zamíří na Macy vybavené čipem Apple M1 a budou umožňovat virtualizaci Windows.

Samozřejmě zde hovoříme o architektuře ARM. Tak jako je nyní možné spouštět ARM Linux na Macu s M1 čipem, tak bude brzy možné spouštět i Windows for ARM. Microsoft navíc ve svém vývojářském sestavení umožňuje na ARMových Windows spouštět už i 64bitové aplikace architektury x86 (Intel, AMD).

Betaverze Parallels 16 umožňuje virtualizaci Windows na Macu s M1. Windows for ARM zvládají 64 bit Intel aplikace

Sečteno a podtrženo, betaverze a alfaverze všech softwarů zajistí, že nakonec i na Macu mini s M1 procesorem spustíte ryze vědeckou Windows x86_64 aplikaci pro trasování a výpočet pohybu svalů v těle. Podrobnější test chystáme do SuperApple Magazínu 8 / 2020.

Pokud se vše podaří, tak bude zbývat poslední krok – Microsoft snad uvolní Windows for ARM pro běžné uživatele. Nyní je vše vázáno OEM licencí na hardware.