Vývojář chystá nativní podporu operačního systému Linux pro počítače Mac s M1 procesory

Nové počítače Mac s Apple Silicon budí nadšení nejen mezi uživateli, ale hlavně technologickou komunitou a vývojáři. Jeden z nich se nyní rozhodl zprovoznit Linux na procesorech M1.

Za nápadem zprovoznit Linux nativně na počítačích Mac s procesory M1 stojí vývojář Hector Martin. Ten je mezi komunitou známý především svými dřívějšími projekty. Mezi jeho úspěchy patří například zprovoznění Linuxu na konzolích Playstation 4 a to včetně plné podpory 3D akcelerace. 

Martin je tak jako mnozí nadšený z Apple Silicon. Nejvíce se mu líbí, že díky Applu by se mohla ARM architektura více rozšířit mezi uživatele. Proto by rád zprovoznil Linux nativně přímo na počítačích Mac s M1 procesory. Cesta to ale nebude snadná.

Vývojář chystá nativní podporu operačního systému Linux pro počítače Mac s M1 procesory

Apple používá vlastní architekturu s mnoha proprietárními technologiemi, které dosud v prostředí Open-Source zatím nemají podporu. Bude muset řešit mnoho návazných problémů, jako jsou třeba vlastní integrované grafické karty v čipu M1.

V první fázi chce Martin zprovoznit dualboot, tedy něco jako vlastní Boot Camp. Počítačem, na kterém vše testuje, je Mac mini s M1, ale v druhé fázi by měla přibýt podpora pro všechny počítače s Apple Silicon.

Celý projekt bude tradičně Open-Source a zdrojové kódy dostupné na serveru GitHub. Uživatelé rovněž mohou Martina finančně podpořit. Má založenou síť patreon, kde mu fanoušci mohou poslat různé částky od 3 do 48 dolarů měsíčně.

Samotný tvůrce Linuxového jádra Linus Torvalds hovořil na adresu Apple Silicon s nadšením. Na druhou stranu sdělil obavy, že projekt tohoto ražení bude patrně potřebovat podporu Applu, které se asi nelze dočkat.

O celém projektu se můžete více dočíst zde.

Vývojář chystá nativní podporu operačního systému Linux pro počítače Mac s M1 procesory