To nejlepší, co Apple nabízí. Nový iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max s 5G, LiDAR a novými fotoaparáty

K základním iPhonům, kterými letos jsou iPhone 12 mini a iPhone 12, přichází také dvojice vlajkových lodí. Těmi jsou iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. 

Spekulace letos opět vyšly a Apple představil hned čtveřici nových iPhonů. Nejnovější technologie si nechal zejména pro iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. 

Design vychází stejně jako u celé série 12 z modelů několik let nazpět. Těmi byly mnohými oblíbené řady iPhone 5, iPhone 5S a také iPhone SE první generace. Z oblých hran přecházíme opět na ty hranaté. 

Apple samozřejmě celou modelovou řadu iPhone 12 vybavil podporou 5G a na území USA také technologií pro milimetrové vlny. Ta se k nám nedostane, ale českého zákazníka aktuálně patrně nezajímá ani podpora sítí páté generace, které u nás stále nejsou. 

Oba modely “Pro” narostly v úhlopříčce displeje. Menší Pro má nově 6,1”, zatímco Pro Max nabízí rovnou 6,7”. Displej zůstává OLED zvaný Super Retina XDR s kontrastním poměrem 2 miliony ku jedné. Sklo má nyní speciální úpravu s keramickými částicemi zvanou “Ceramic Shield”, která má být 4x odolnější vůči poškození při pádu telefonu. Srdcem celé řady je procesor A14 Bionic známý již z iPadů Air.  

Změny se udály zejména u fotoaparátů na zadní straně. Přibyl LiDAR, který stejně jako u letošních iPadů Pro (2020) bude pomáhat s rozšířenou realitou. Apple stále na tuto technologii sází, ačkoli se zatím většího rozšíření nedočkala. 

Fotoaparáty nyní spoléhají na ultraširokoúhlou kameru s clonou ƒ/2,4 a 120° zorným polem a širokoúhlou kameru s clonou ƒ/1,6 a soustavou sedmi čoček. Dále je smartphone vybaven 52 mm teleobjektivem, díky kterému můžeme využít až 4násobný optický zoom. Model Pro Max má dokonce 65 mm a dosáhne na 5násobný optický zoom. Senzor Pro Max je o 47 % větší, takže dokáže pohltit více světla. 

Apple neopomenul zdůraznit vylepšený noční režim s možností časosběrných snímků, a hlavně podporu Smart HDR 3 pro ještě živější a dynamičtější barevný rozsah fotografií. 

Velké změny se udály také na poli videa, kde se Applu dlouhodobě daří. Nové iPhony 12 Pro budou nyní schopné natáčení 4K videa při 60 snímcích za sekundu v 10 bit Dolby Vision HDR. Natočený obsah jde samozřejmě rovnou editovat ve smartphonu a pracovat s živými náhledy. 

Samozřejmě nechybí podpora pro bezdrátové nabíjení o standardu Qi a nová vlastní technologie využívající magnetický proužek a známý název MagSafe. Apple plánuje mnoho vlastního příslušenství ať už v podobě krytů, pouzder anebo nabíječek.

Kromě standardních barev, tedy stříbrné a zlaté, máme nově také grafitově šedou a hlavně “tichomořsky modrou”, která je na většině propagačních materiálů. 

Nový iPhone 12 Pro bude k předobjednání už v pátek 16. října od 14:00 za cenu od 29 990 Kč za 128 GB model. Větší iPhone 12 Pro Max pak můžete předobjednávat 6. listopadu za cenu od 33 990 Kč za 128 GB model. V ceně nejsou EarPods ani nabíječka.