Google Earth funguje v dalších webových prohlížečích. Podpora Safari se zpozdí

Google oznámil, že jeho známá aplikace Google Earth je nyní dostupná v prohlížečích Firefox, Edge a Opera. Doplňují tak Chrome, který obdržel podporu jako první. Kdy se dočkáme v Safari?

Služba Google Earth byla přenesena na web v průběhu roku 2017 a jako první přišel s podporou známé aplikace prohlížeč Chrome. V té době ještě nebyl k dispozici žádný otevřený standard, takže Google „ušil“ Earth na míru prohlížeči Chrome a jeho Native Client (NaCl) zabudové přímo v prohlížeči.

Google Earth funguje v dalších webových prohlížečích. Podpora Safari se zpozdí

Mezitím se Google připojil k vývoji otevřeného standardu WebAssembly (Wasm), který zaštiťuje známá organizace W3C. Ten se nyní rozšířil do všech moderních prohlížečů. Potíže má pouze Safari.

Safari bzrdí pomalejší vývoj

Google by rád přinesl svou aplikaci také uživatelům Apple zařízení, ale na svém blogu přiznává, že to „zabere ještě kus práce.“ Chyba přitom není tak úplně na straně internetového giganta jako spíše na straně vývojářů Safari. V něm totiž stále chybí plná podpora WebGL2 standardu pro grafické vykreslování. Dle oficiálních stránek jádra WebKit, které používá Safari, je funkce stále ve vývoji.

Uživatelé tak mezitím mohou využít především nativní aplikace pro iPhone a iPad známé jako Google Earth a aplikaci pro macOS označenou jako Google Earth Pro.

Aplikace Google Earth je hojně oblíbená ve školství, kdy oživí zejména výuku zeměpisu a příbuzných předmětů.

Google