YouTube TV zruší možnost předplatného skrze App Store. Přidá se tak ke službám jako Netflix, které obchází pravidla Applu

Služba YouTube TV zaměřená na živé vysílání a aktuální obsah ukončila možnost platit předplatné skrze App Store. Googlu se zřejmě nelíbí placení poplatků Applu.

Uživatelé služby YouTube TV dostávají do svých emailových schránek varování, že jejich předplatné bude ukončeno a budou muset zvolit novou metodu předplácení. Týká se to však pouze těch, kteří si službu předpláceli přes aplikace v App Store. Funkčnost jako taková ale zůstane zachována.

Google se tak postupně přidává k ostatním jako jsou Netflix anebo třeba Spotify. Všechny tyto služby opouští nebo už opustily platby skrze App Store a uživatelé musí svá předplatná platit skrze externí platební brány anebo přímo na webových portálech daných služeb.

YouTube TV zruší možnost předplatného skrze App Store. Přidá se tak ke službám jako Netflix, které obchází pravidla Applu

Společným jmenovatelem všech jsou pak poplatky, které Apple vyžaduje z každého předplatného. Současná výše je až 30 % z měsíčního předplatného, případně 15 %, když uživatel předplácí už více než rok.

Vysoké poplatky anebo obcházení pravidel App Store?

Apple samozřejmě zdůvodňuje nutnost poplatků údržbou služeb App Store a technického zázemí, včetně podpory. Firmy a vývojáři se naopak domnívají, že poplatek je příliš vysoký. Mnozí se tak vydávají ve stopách Netflixu a možnost předplatit si službu v aplikaci zcela odeberou. Jiní naopak poplatek o daných 30 % navýší a přenesou tak zátěž na uživatele.

Situace se stává pomalu nepřehlednou s tím, jak stále více vývojářů a firem opouští kanál, který vytvořil Apple. Míč tedy bude na jeho straně. Buď společnost situaci přehodnotí a poplatky sníží, anebo se vydá na tažení proti obcházení App Store, což by ale mohlo negativně dopadnout na koncové uživatele. 

Jak situaci vnímáte vy? Podělte se o názor v diskuzi.