Betaverze iOS 13.4 odhalila chystaný režim zotavení systému přes internet

Apple neúnavně pracuje na nových funkcích pro nadcházející aktualizaci iOS 13.4 a iPadOS 13.4. Právě odhalená novinka pomůže s obnovením operačního systému přes internet.

Vývojáři si vzali příklad z macOS, kde je funkce zotavení operačního systému přes internet už dlouhé roky. Stačí při startu počítače podržet klávesy Option-Commnad-R a dostanete se do režimu zotavení přes internet. Ten vám umožní zformátovat disk a stáhnout ze serverů Applu instalační soubory operačního systému.

Podobně bude fungovat obnova systému také v iOS 13.4 a iPadOS 13.4. Dosud bylo nutné při potížích s mobilním operačním systémem využít kabelové připojení k Macu a následné obnovení skrze iTunes (v macOS Catalina Finder). Apple však chystá cestu, jak systém obnovit přes internet.

Nová funkce iOS 13.4 se jmenuje jednoduše „OS recovery“ a pomocí připojení k Wi-Fi dovolí stáhnout instalační soubory operačního systému. Druhou cestou je využít datový USB kabel a jiný iPhone / iPad.

Budoucnost bez konektorů

Systém se tak svými možnostmi opět přiblíží desktopovému macOS. Apple si rovněž chystá cestičku, pokud by chtěl v budoucnu opravdu uvést zařízení zcela bez jediného konektoru. Mluví se zejména o iPhone a na jedné z uplynulých Keynote o této vizi mluvil i samotný Jony Ive.

Naopak zařízení, která jsou odkázána na odborný zásah servisu, jsou Apple Watch nebo HomePod. Ta v současné době nenabízí konektor, přes který by si uživatel sám zotavil jejich operační systém. V případě potíží je tak nutná návštěva kvalifikovaného technika.

9to5Mac