Apple odstranil z App Store aplikaci Rewound, která věrně kopírovala legendární iPod Classic

Aplikace Rewound na sebe upoutala velkou mediální pozornost. Dokonale totiž imitovala vzhled legendárního přehrávače iPod Classic a přinášela i další funkce. Nyní ji už v App Store ale nenajdete.

Aplikace Rewound se snažila o napodobení přehrávače iPod Classic. Výsledek byl opravdu dobrý a to i po stránce ovládání. Zatímco mezi uživateli získala poměrně kladné přijetí, Apple po zhruba týdnu změnil názor.

Apple aplikaci z App Store odstranil. Jako důvody uvedli zástupci zejména kopírování designu iPodu, dodatečnou platbu pro zpřístupnění Apple Music a zaměnitelnost s vlastní aplikací od firmy Apple.

Vývojář se snažil bránit s tím, že mnoho funkcí a prvků aplikace nespadá po ochrannou známku Applu. Rozhodnutí kurátorů digitálního obchodu však nezvrátil.

Apple odstranil z App Store aplikaci Rewound, která věrně kopírovala legendární iPod Classic

Chyba na obou stranách

Dle posledních čísel si aplikaci stáhlo přes 170 000 uživatelů. Vývojář tvrdí, že není možné program přepracovat tak, aniž by neporušoval podmínky Applu a zároveň zásadně neovlivnil její funkčnost.

Tvůrce nyní hledá podporu, aby mohl vytvořit webovou verzi aplikace. Chce vybrat 50 000 USD.

Celý případ lze pojmout ve dvou rovinách. Apple neměl Rewound vůbec vpustit do App Store pokud věděl, že aplikace porušuje jeho ochranné známky a nesplňuje podmínky obchodu. Na druhou stranu vývojář musel vědět, že imituje produkt, který je chráněný a může tak být nařčen z kopírování.

MacRumors