Apple odmítá vpustit do Mac App Store aplikace využívající framework Electron. Discord, Visual Studio Code ale nainstalujete i bez něj

Apple zřejmě spustil důkladnější kontrolu aplikací pro Mac App Store. Nově odmítá veškeré aplikace, které byly vyvíjeny za pomocí frameworku Electron. Ten je přitom velmi oblíbený, neboť umožňuje snadnou tvorbu multiplatformního softwaru.

Apple se snaží k počítačovému macOS stále více přistupovat jako k iOS. Zatímco na iOS je App Store jediná cesta, jak nainstalovat kýžené aplikace, na macOS je cest více a Mac App Store je naštěstí jedna z nich.

Naštěstí proto, že Apple nově odmítá veškeré aplikace vyvinuté pomocí frameworku Electron. Ten zjednodušeně řečeno dovoluje „obalit“ webovou aplikaci do UI, které běží nativně na dané platformě.

Příkladem takovýchto aplikací jsou například Slack, Trello, Discord nebo Visual Studio Code. Značná část by se nebýt frameworku nemusela nikdy na macOS dostat. Na druhou stranu je pravda, že Electron aplikace ne vždy dodržují zásady návrhu UI a nechovají se tak, jak bychom od nativní aplikace očekávali.

Apple odmítá vpustit do Mac App Store aplikace využívající framework Electron. Discord, Visual Studio Code ale nainstalujete i bez něj

Tlak Applu na vývojáře a používání řešení Catalyst

Applu popisovaný postup vadí. Do automatických kontrolních procesů tedy zabudoval nástroje, které cíleně odhalí volání cizího API. To zachytává i volání API Electronu, čili klíče:

CAContext CALayerHost NSAccessibilityRemoteUIElement NSNextStepFrame NSThemeFrame NSURLFileTypeMappings

Samozřejmě pro vývojáře existuje i další cesta, jak svou aplikaci dostat na Mac. Jen už to nebude skrze Mac App Store. Stále mohou software nabízet skrze své webové stránky. Od macOS Catalina však i tento software musí být podepsán alespoň vývojářským certifikátem, aby prošel ochranou GateKeeper.

Můžeme polemizovat o kvalitě Electron aplikací jakýmkoli způsobem, Apple zřejmě maximálně tlačí na využívání vlastního frameworku pro portování softwaru – Catalyst. Jenže ani ten po šesti měsících vývoje není v ideálním stavu a sám mnohdy nedodržuje UI dané platformy.

Zpráva Applu je však jasná a vývojáři se buď přizpůsobí, anebo odejdou. Doufejme, že nastane to první.

9to5Mac