BenQ PD2720U: profesionální 4K monitor, od kterého se neodtrhnete [Zkušenosti]

Skutečně profesionálních monitorů – tedy těch, které skutečně nabízejí profesionální parametry, a ne si na ně pouze hrají – je na trhu nedostatek a nedostávají se příliš často ani k nám do redakce. Proto jsme byli velmi zvědavi na novinku od značky BenQ, kterou předcházela více než dobrá pověst.

Začnu rovnou panelem, který nabízí úhlopříčku dvacet sedm palců, ultravysoké 4K rozlišení 3 840 × 2 160 obrazových bodů, rovnoměrně LED podsvícení a výrobní technologii IPS. To vše kryto polomatnou a odlesky téměř úplně eliminující překryvnou vrstvou (co bychom dali za tutéž úpravu u současných iMaců!). Díky udávané svítivosti 300 cd/m2 a vysokému kontrastnímu poměru 1 000:1 si monitor poradí i se zobrazením standardu HDR10, přičemž celková kvalita obrazu odpovídá profesionálnímu standardu Rec.709. Pokud vám tato čísla nic neříkají, přeložím je pro vás do lidské řeči: na ten obraz vás opravdu bude bavit se koukat.

Konektorová nabídka zahrnuje dvojici HDMI portů a dvojici portů Thunderbolt 3. Mimo nich nabídne ještě dva klasické USB porty v provedení USB-A podporující USB 3.2 gen 1, sluchátkový výstup a analogový zvukový vstup. A všechny tyto porty jsou plně funkční i s moderními počítači s operačním systémem macOS.

Při rozbalování monitoru vás v krabici překvapí zajímavý dálkový ovladač, který není u konkurence příliš běžný. Jde o skvěle dílensky zpracovaný „puk“ s tlačítky a otočným ovladačem, který se s monitorem propojí kabelem a dovolí vám poté nejen ovládat všechna zákoutí systémového nastavení, ale díky třem programovatelným tlačítkům rychle měnit požadované režimy zobrazení. Z herního na grafický režim a třeba na kancelářské zobrazení tak monitor přepnete pouhým stiskem tohoto tlačítka. Můžete mít jiný režim nastavený pro práci s fotkami, jiný pak pro práci na videu a další pro hraní. Sice to může vypadat jako zbytečnost, ale opak je pravdou.

Vzhled monitoru je střízlivý, avšak elegantní, rámečky kolem displeje lze označit za minimální. Výškově polohovatelná noha si poradí i s režimem zobrazení na výšku.

Thunderbolt tak, jak má být

Testovaný monitor předvádí v praxi, jak má správně fungovat podpora pro Thunderbolt 3 konektor. Ten nejenže dokáže napájet připojený Mac (s výjimkou patnáctipalcových MacBooků Pro, které dokáže napájet, ale již ne dobíjet), ale také podporuje bezproblémové řetězení. Můžete tak dva monitory tohoto typu zapojit za sebe a k počítači je pak připojit jediným kabelem. Je to skvělé osvobození, když vám z počítače vede do monitoru jediný kabel a z něj pak vede opět jeden kabel do dalšího monitoru vzadu.

A nemyslete si, toto řešení rozhodně není dnes běžné, protože velká většina monitorů nabízejících USB-C rozhraní řetězení monitorů tohoto typu nabídnout nedokáže.

BenQ PD2720U je opravdu povedený profesionální monitor především pro grafickou práci. Barevný rozsah splňuje požadavky DPI-P3 i Display P3, přičemž již z výroby přichází v podstatě bezchybně zkalibrován. To společně s již zmíněnou podporou pro HDR10 a přednastavením pro různé činnosti od práce v CAD/CAM po střih videí monitoru přináší naše redakční ocenění určené skutečně povedeným produktům.