Do macOS se po letech opět vrací nástroj na konfiguraci rozšiřujících slotů

Mac Pro sice zamíří do prodeje až na podzim, ale známky jeho příchodu už lze konkrétně vidět v nejnovější betaverzi macOS 10.15 Catalina. Po letech se totiž vrací nástroj na konfiguraci rozšiřujících slotů.

Expansion Slot Utility, jak zní název aplikace v originále, byla přítomna v macOS už kdysi. Tehdy šlo o první Macy Pro s Intel procesorem. Díky ní byli schopni uživatelé systémově kontrolovat a nastavovat PCIe sloty.

Podpora aplikace však byla v roce 2008 ukončena, neboť tehdejší model neumožňoval nastavovat PCIe sloty a měl pevně dané konfigurace jednotlivých zásuvek.

Možnost konfigurace

Nový Mac Pro 2019 vrací po letech do hry opět konfigurovatelné PCIe sloty. Apple tak oprášil i původní nástroj a verze 2.0 je nyní schovaná v druhé vývojářské betaverzi macOS 10.15 Catalina.

Nezávisle na sobě ji objevili Steve Moser a Guilherme Rambo. Svůj objev oba publikovali na sociální síti Twitter, včetně doprovodných screenshotů.

Nová verze aplikace dovolí uživateli ručně přiřazovat datový tok, pokud se uživatel nebude chtít spoléhat na automatické nastavení. Aplikace rovněž upozorní uživatele na volné sloty, případně dokáže upozornit na nevhodnou konfiguraci, která nenabídne nejvyšší výkon.

Mac Pro 2019 nabídne celkem 8 PCIe slotů včetně dvou širších a jednoho polovičního.

9to5Mac