Apple údajně upřednostňuje vlastní aplikace v App Store

Dle poslední analýzy jsou aplikace vyrobené Applem na předních příčkách vyhledávání v App Store. Společnost se však nařčení brání a zprávu rozporuje.

Za analýzou stojí redaktoři Wall Street Journal, kteří se rozhodlo chování App Store otestovat na základě podnětů od čtenářů. Při standardním vyhledávání se aplikace od Applu objevují na prvním místě až v 60 % případů. Aplikace, ve kterých můžete dále nakupovat (Music / Hudba, Books / Knihy), jsou na prvních místech dokonce v 95 % hledání.

Apple však tvrdí, že měří všechny aplikace stejným metrem a využívá k tomu strojové učení. Celkem se srovnává 42 parametrů, mezi něž například patří počet stahování, hodnocení, relevantnost výsledku anebo uživatelovo chování. Poslední položka zahrnuje počet interakcí anebo kolikrát již uživatel sám danou aplikaci stáhl.

Na App Store si stěžuje také Spotify

WSJ to však nestačí. Apple dle něj výsledky ovlivňuje, a to nejen v případě základních aplikací. Uživatel si totiž dnes může většinu předinstalovaných aplikací vymazat a pak je opětovně stáhnout z App Store. Dle redaktorů ale tímto nelze vysvětlit fakt, že první příčku amerického App Store dlouho zabírala aplikace AudioBooks(.com). Od loňského září však najednou žebříčku kralují Books (Knihy) od Applu. AudioBook za tu dobu přišla o 25 % stažení a k tomu ztrátu na zisku.

Knihy od Applu se navíc objevují jako první při zadání různých klíčových slov. Dle redaktorů stačí zadat „audibooks“, „books“ nebo cokoli podobného a vždy budou první v nabídce applovské Knihy. Stejně se chovají další klíčová slova a k nim odpovídající aplikace Applu.

Je dost možné, že situaci bude někdo dále řešit. Mezitím se k Evropské komisi dostala stížnost Spotify, která popisuje podobné „praktiky“. Spotify tvrdí, že Apple upřednostňuje vlastní službu Apple Music a uživatelé se v App Store hůře dostávají k aplikaci Spotify. Jak celá kauza dopadne uvidíme teprve v následujících měsících.

Zdroj: MacRumors