Apple vydal veřejné betaverze iOS 13 a dalších systémů – proč byste je zatím neměli instalovat

Apple nakonec vydal veřejné betaverze operačních systémů iOS 13, iPadOS 13 a také macOS 10.15 Catalina. Původní červencový termín se tedy nakonec o týden zkrátil.

Zdá se, že Apple usoudil, že všechny betaverze jsou dostatečně stabilní. Uvolnil je tak pro široké masy uživatelů, kteří se rovněž mohou zapojit do testování systémů. A v tom se skrývá háček.

Současné sestavení iOS 13 a iPadOS 13 totiž vychází z druhého vývojářského sestavení, kterému se nevyhnulo množství chyb. Ať jde o potíže s aplikacemi samotnými, tak se mohou promítnout stávkující funkce jako například AirPlay.

Pokud tedy vyloženě nemáte náhradní zařízení na hraní, zatím nedoporučujeme příliš spěchat. Veřejné betaverze mohou, ale také nemusí kopírovat sestavení vývojářských verzí. Ty jsou aktualizovány mnohem častěji a s větší pravděpodobností jsou chyby opraveny.

Betaverze nových operačních systémů jsou k dispozici

Betaverze na vlastní riziko

Apple se samozřejmě zříká veškeré odpovědnosti a betaverzi stahujete a instalujete na vlastní riziko.

Postup je tradičně jednoduchý. Stačí se přihlásit svým Apple ID na stránce s veřejnými betaverzemi. Poté vyberete zařízení (třeba iPad) a nainstalujete do něj Beta profil. Díky němu se zařízení dostane k veřejným betaverzím a aktualizací systému již získáte betaverzi iPadOS 13.

Zdůrazňujeme, abyste si udělali kompletní zálohu jakéhokoli zařízení fyzicky do počítače přes iTunes, než se pustíte do testování. Nikdy nevíte, co mohou chyby s vašimi daty udělat.