Změny v čtvrté generaci motýlkové klávesnice potvrzeny, zbytek MacBooku Pro 2019 zůstává stejný

Apple poměrně překvapivě uvedl minulý týden nové MacBooky Pro 2019. Spolu s nimi přišla už čtvrtá generace motýlkové klávesnice, která je známá svými problémy.

Minulý týden jsme se bez jakéhokoli většího oznámení dočkali omlazených MacBooků Pro s Touch Barem. Kromě řádného upgradu procesorů, které v 15“ modelech mohou mít až 8 jader, však k velkým změnám nedošlo.

Vnitřní uspořádání komponent včetně chlazení tak zůstává zachováno a bude zajímavé vidět benchmarky zejména 15“ modelu s osmijádrovým Core i9 procesorem. Jeho předchůdce s šesti jádry se už loni dost přehříval.

Nejzajímavější je tedy na novém MacBooku Pro motýlková klávesnice čtvrté generace. Apple oficiálně tvrdí, že potížemi s klávesnicí trpí pouze zanedbatelné procento uživatelů. Přesto jsme se dočkali už čtvrté varianty této klávesnice.

Čtvrtá generace motýlkové klávesnice - MacBook Pro 2019

Čtvrtá generace motýlkové klávesnice

Redaktoři serveru iFixit odhalili, že Apple skutečně použil nové materiály, jak tvrdí PR stránka. Zatímco membrána MacBooku Pro 2018 je poloprůhledná a vypadá jako silikon, nová varianta je z nylonu a je hladká na dotek.

Mírné změny se dočkala také ploška, na které spočívají jednotlivé klávesy. Nový kov je zde patrně použit z důvodu měkčího stisku klávesy a dost možná také oddálení opotřebení materiálu, na které klávesnice dost trpěly.
Celkově však MacBook Pro dopadl špatně a získal opět hodnocení 1 / 10.

Mechanismus kláves: vlevo MacBook Pro 2018, vpravo 2019
Mechanismus kláves: vlevo MacBook Pro 2018, vpravo 2019

Jediná opravitelná komponenta je trackpad, vše ostatní je buď napájeno na základní desku, anebo slepeno dohromady (Touch Bar, baterie, reproduktory a klávesnice).

Na závěr podotýkáme, že MacBooky Pro bez Touch Baru stejně jako 12“ MacBooky zůstaly opět neaktualizovány a jejich hardware je tak více než 2 roky starý včetně patřičné generace klávesnice.

Benchmarky nového MacBooku Pro s osmijádrovým procesorem ukázaly slušný nárůst výkonu

Zdroj: iFixit