Benchmarky nového MacBooku Pro s osmijádrovým procesorem ukázaly slušný nárůst výkonu

Na internet se pomalu dostávají testy výkonu nových MacBooků Pro 2019. Mezi ty nejzajímavější určitě patří benchmark MacBooku Pro 15“ s osmijádrovým Core i9 procesorem.

Výsledky benchmarku najdeme na známém serveru Geekbench. Nový patnáctipalcový MacBook Pro s osmijádrovým Core i9 procesorem si vede velmi dobře. V testu jednoho jádra dosáhl MacBook 5 879 bodů a v testu více jader dokonce 29 184 bodů.

Pro srovnání pak měl loňský 15“ MacBook Pro nejvyšší konfigurace 5 348 bodů v testu jednoho jádra a 22 620 bodů v testu více jader. Výkon na jedno jádro tak vzrostl o 10 % a vícejádrový test dokonce o necelých 30 %.

Apple ve svých propagačních materiálech tvrdí, že nárůst MacBooku Pro s 8 jádrovým procesorem může dosáhnout až 40 % výkonu šestijádrové varianty a dvojnásobku výkonu čtyjádrového procesoru, kterým jsou vybaveny třináctipalcové modely.

Benchmark výkonu nových MacBooků Pro 15" 2019 s Core i9

Výsledky benchmarku výborné, ale co chlazení?

Cupertino trochu zamíchalo generacemi procesorů. Patnáctipalcové modely jsou osazeny devátou generací procesorů Core i9 o šesti respektive osmi jádrech, zatímco třináctipalcové MacBooky Pro spoléhají na osmou generaci čtyřjádrových procesorů. Přímé srovnání na stránkách Applu tak není zcela férové.

Dalším podstatným problémem tohoto testování je, že benchmark běží pouze v řádu minut. To není dostatečný čas na to, aby se projevily případné problémy s chlazením přehřátých procesorů. Loňské modely jím trpí do určité míry v podstatě všechny a právě nejvíce příplatkové Core i9 varianty.

Vzhledem k informaci, že Apple neměnil šasi ani vnitřní uspořádání komponent můžeme tyto problémy čekat i u letošních modelů.

Apple potichu vydal MacBooky Pro 2019 s možností až 8 jádrových procesorů a novými klávesnicemi

Zdroj: MacRumors