V iPhonech 2019 už patrně nebude podpora 3D Touch

Čtyři roky od uvedení 3D Touch spolu s iPhone 6S by nyní mohla funkce z nových Apple smartphonů zcela vymizet.

Tým analytiků z Barclays při své návštěvě v Asii zavítal i k dodavatelským řetězcům Applu. Podle všech dostupných informací pak tvrdí, že v nových iPhonech se dočkáme hned několika změn a jednou z nich bude i ztráta funkce 3D Touch.

Není to poprvé, kdy se o konci 3D Touch mluví. The Wall Street Journal naznačoval něco podobného už v lednu letošního roku.

Nové iPhony by však nebyly první. Například loňský iPhone XR rovněž nemá 3D Touch nýbrž jinou funkci, která jej částečně supluje. Haptic Touch je kombinací dlouhého stisku a vibrační odezvy z Taptic Engine. Haptic Touch ale nefunguje všude, kde jste mohli použít 3D Touch.

Funkce, které umí jen 3D Touch - Rychlé funkce aplikací anebo náhled obsahu
Funkce, které umí jen 3D Touch – Rychlé funkce aplikací anebo náhled obsahu

3D Touch uměl mnoho

Haptic Touch zvládá například rozšířené nabídky oznámení na zamčené ploše, rozsvítit baterku nebo nabídnout možnosti fotoaparátu, případně některá nastavení Ovládacího centra. Naopak ale nepodporuje rychlé volby na ikonách aplikací nebo bubliny s náhledy obsahu ve zprávách, emailech a podobně.

Je nejisté, proč se Apple vlastně 3D Touch zbavuje. S obrazovkou by to nemělo mít souvislost, nebo OLED panely v modelech XS / XS Max si s funkcí bez problému poradí.

Situace pravděpodobně rozlousknu už za týden konference WWDC 2019 a úvodní Keynote věnovaná softwaru včetně nového operačního systému iOS 13.

Apple rozesílá pozvánky na WWDC 2019 – betaverze iOS 13, macOS 10.15 a watchOS 6 jsou za rohem

Zdroj: MacRumors