Prohlížeč Microsoftu se vrací na Mac po dlouhých 16 letech a můžete jej také vyzkoušet

Microsoft včera odstartoval svou tradiční konferenci Build, která každoročně přináší ukázky nejen softwarových novinek společnosti. A právě jednou takovou je funkční verze prohlížeče Edge pro Mac.

Po dlouhých letech vývoje vlastního jádra se v Redmondu rozhodli přejít na open source. Volba padla na nejrozšířenější Chromium, které je mimo jiné základem prohlížeče Chrome od Googlu. Ten od svého uvedení zaujal dominantní postavení na trhu.

Nová verze prohlížeče Edge tak čerpá z Chromia, ale vzhledem se blíží svému předchůdci. Zatímco na Windows už mohou uživatelé „Preview“ verzí nový Edge používat delší dobu, ohledně verze pro Mac tu stále visel otazník.

Microsoft jej nyní rozptýlil a my si můžeme třeba i jen ze zvědavosti vyzkoušet, jak funguje Edge na macOS. Prohlížeč je skutečně rychlý, přehledný až minimalistický. Žádné zbytečné prvky navíc nenajdeme. Bohužel jsme v dostupném sestavení neobjevili podporu tmavého režimu anebo češtiny. Těch se patrně dočkáme s dalšími sestaveními, neboť Redmond hodlá prohlížeč pravidelně aktualizovat.

Návrat prohlížeče od Microsoftu na Mac

Microsoft se tak vrací na Mac po dlouhých 16 letech. Internet Explorer byl výchozím prohlížečem Macu v letech 1998–2003, kdy byl poté nahrazen Safari v Mac OS X Panther. Přítomnost Exploreru byla tehdy podmíněna dohodou, kterou zařídil Steve Jobs a pomohla Applu se opět postavit na nohy.

Edge na Windows nahradil Explorer už v roce 2015 a delší dobu už je dostupný také pro iOS a Android.

Testovací Mac verzi můžete stahovat zde (Microsoft Developer Site).

iPad 2 je nyní oficiálně zařazen mezi zastaralá zařízení