EU zahájila vyšetřování Applu na podnět podaný Spotify

Spotify hodlá při sporech s Applem zřejmě využít všech dostupných prostředků. Švédská společnost žádá narovnání podmínek v App Store.

Spotify se dlouhodobě nelíbí podmínky v App Store. Zde si Apple bere 30 % z každého předplatného, respektive 15 % při prodloužení o další rok. Švédové však namítají, že Apple tím zvýhodňuje vlastní hudební službu Apple Music. Nakonec se Spotify obrátilo na evropský soudní dvůr.

Evropská Unie se přitom vždy snaží prozkoumat podnět ohledně prověření zneužití dominantního postavení na trhu. Není to tak dávno, kdy skandinávský prohlížeč Opera žádal prošetření firmy Microsoft z důvodu zvýhodněné pozice prohlížeče Internet Explorer ve Windows. V podobné situaci se ocitl i Google se svou platformou Android.

EU se tak na podnět Spotify rozhodla zahájit vyšetřování Applu. Komise bude prověřovat, zda poskytuje Apple ve svém softwarovém obchodě App Store rovné podmínky pro všechny vývojáře. Obě strany spory zatím odmítly cokoli komentovat.

Dvě strany mince

Proti Applu hraje fakt, že dlouho neumožnil vydání aplikace Spotify na chytré hodinky Apple Watch. V letech 2015 a 2016 opakovaně zamítnul aplikaci odeslanou ke schválení. Na druhou stranu se mohlo Spotify s příchodem watchOS 5 pokusit jednoduše vydat malou aplikaci, která by synchronizovala playlisty z telefonu.

Švédská Spotify si možná protiřečí. Na jednu stranu si stěžuje na chování Applu a zvýhodňování služeb na své platformě, na druhou stranu zkouší využít postavení a právní síly největší hudební služby a chce si zajistit výjimky pro poskytování své služby v ekosystému Applu.

Spotify dosáhlo 100 milionů předplatitelů, tedy dvojnásobek Apple Music

Zdroj: 9to5Mac