Aktuální iPhony místy doplácí na modemy od Intelu

V současném portfoliu iPhonů spoléhá Apple u modelů XR, XS a XS Max výhradně na modemy Intelu. Ty však oproti rivalům od Qualcommu nemají tak dobrý návrh. Testy s konkurenčními Samsung Galaxy S10 a OnePlus 7 to potvrzují.

Konkrétními testovanými modemy byly XMM7560, který najdeme například v iPhone XS Max a Qualcomm X24, který je osazen v Samsungu Galaxy S10 a také OnePlus 7. Do testu se vešlo ještě LG V40, jelikož šlo o nejlépe funkční smartphone z hlediska integrace modemu.

Výsledky bohužel potvrzují, že Qualcomm má opravdu ve vývoji modemů náskok nad Intelem. Intel XMM7560 v iPhonu XS Max podporu díky pětinosné anténě o teoretické rychlosti až 1 Gb za sekundu. Qualcomm X24 v Samsungu Galaxy S10 nabízí až 2 Gb za sekundu (sedminosná anténa), ale OnePlus 7 pouze 1,2 Gb za sekundu (má pětinosnou variantu Qualcommu).

Test s dobrým signálem

iPhone odpadá jako první

V testování při dobrých podmínkách se velké rozdíly mezi smartphony příliš neprokázaly. Naopak při testu se špatným signálem se ukázala síla Qualcomm modemů. Intel s iPhonem odpadly jako první, zatímco ostatní byli schopní i se špatným signálem podávat ještě relativně dostačující rychlosti. Konkurenti byli navíc schopní zachytit signál v mnohem horších podmínkách, kdy už byl iPhone bez signálu.

Test se špatným signálem

Apple se tak bude vracet ke Qualcommu, se kterým teprve nedávno urovnal právní spor. Bohužel neměl na vybranou, když Intel vycouval ze „závodu“ o 5G modem, na který neměl dostatečné zkušenosti ani technologie.

První 5G modemy však budou v iPhonech až v roce 2020. Letošní iPhony budou ještě stále spoléhat na 4G modemy Intelu a Apple se tak nepřidá k prvním smartphonům s podporou 5G.

watchOS 5.2.1 přináší podporu měření EKG v České republice a Slovensku, iOS 12.3 přepracovanou aplikaci TV

Zdroj: MacRumors