Umělci začali odcházet ze Spotify na Apple Music

Už pět let bojuje asociace Copyright Roaylty Board za zvýšení autorských honorářů pro umělce. Spotify, Amazon a Google se proti tomu brání.

Mezitím stojí Apple opodál a vyčkává. Valná většina streamovacích hudebních služeb se snaží navýšení autorských honorářů o 44 % zabránit. Cupertino se jako jedno z mála nepřidalo k táboru odpůrců a toho si povšimli i samotní umělci.

Na sociálních sítí se rozjela vlna nevole a umělci demonstrativně opouští Spotify. Nejen že ruší aktivní předplatné, ale rovnou přechází ke konkurenční službě Apple Music. Příspěvky na sociální síti Twitter jsou označeny hashtagem #cancelspotify.

Umělci se rovněž obávají změny směru dosavadního lídra Spotify. Ten v posledních měsících koupil hned několik firem, které se zabývají podcasty. Část umělců si tento krok rovněž spojuje s tím, že Spotify vlastně ani tak nejde o hudební průmysl.

Apple vydělá tak i tak

Ředitelka obsahu ve Spotify, Dawn Ostroff, nedávno prohlásila, že Spotify se stane audio platformou číslo jedna na světě.

Slovo hudba jako by z vyjádření vypadlo a mnozí na to upozorňují. Je však naprosto běžné, že společnosti postupně mění svůj byznys model a Spotify se také vyvíjí. Umělci ale zřejmě situaci vnímají jinak a přechází k Applu.

Ten ve výsledku vydělá, ať situace dopadne jakkoli. Pokud se honoráře opravdu navýší, Apple stejně bude těžit z většího počtu uživatelů. A pokud se nenavýší, vydělá na tom dokonce dvojnásob. Rovněž je dobré dodat, že Apple Music už v USA překonala Spotify v počtu aktivních předplatitelů a dále roste.

Apple konečně rozdělí iTunes na sadu samostatných aplikací po vzoru iOS

Zdroj: 9to5Mac