Macy, iPady a iPhony v Číně zlevnily díky menší spotřebitelské dani

Čínská vláda podniká kroky k posílení ekonomiky a snižuje spotřebitelskou daň. Na to reagují i tamní ceny Apple produktů.

Dle zpráv CNBC se Čínská vláda rozhodla reagovat na výkyvy v tamní ekonomice tím, že snížila výši spotřební daně. Ta se rovněž promítá i do ceny Apple produktů. Ve výsledku vyhrává zákazník, ač původní senzace v podobě zlevňování ze strany Cupertina se nekoná.

Konkrétně můžete pořídit nový iPhone XR už od 6 199 RMB (cca 21 tisíc Kč), což je téměř o 5 % méně než původní cena 6 499 RMB. Vlajkové lodě iPhone XS a iPhone XS Max začínají na 8 199 RMB (cca 28 tisíc Kč) a 9 099 RMB (cca 31 tisíc Kč).

Applu se v Číně dlouhodobě nedaří

Applu se v Číně nedaří

Podobné úpravy cen se dočkalo v podstatě celé portfolio Applu, včetně iPadů, Maců nebo příslušenství jako jsou AirPods. Ceny se nijak zásadně od těch českých neliší a navíc v Číně rovněž neplatí dvouletá záruka. Výlet za účelem nákupu Apple produktů tak asi není na místě.

Apple se poslední dobou potýká s problémy na Čínském trhu a prodeje spíše klesají. Zdá se však, že jde o kombinaci více faktorů, než jen ceny. Číňané upřednostňují domácí značky, především Huawei a Xiaomi, které velmi konkurují všem ostatním značkám včetně Apple, ale i třeba Samsungu.

Pokud bude chtít Apple na tamním trhu uspět, bude zřejmě muset do budoucna najít jinou strategii.

Apple oficiálně zrušil AirPower, jelikož nesplnila standard kvality

Zdroj: MacRumors