Apple Keynote ve znamení služeb, které si příliš neužijeme

Včerejší Apple Keynote se nakonec opravdu zaměřila pouze na služby. Český uživatel však bohužel nemá proč jásat.

Apple začíná mít ve zvyku představovat produkty, které se ještě dlouho nedostanou k zákazníkovi. A včerejší večer byl naprosto příkladný. Ze všech představených novinek začíná fungovat pouze Apple News+ a zbytek služeb postupně najede, případně bude spuštěn až na podzim.

Přesně dle předpovědí Marka Gurmana jsme se také nedočkali žádného hardware. Nepřišel ani iPod touch sedmé generace a ani dlouho očekávaná nabíječka AirPower. Uvidíme, kdy se jí reálně dočkáme. A to i přes fakt, že v kódu iOS 12.2 se našly o AirPower notné zmínky.

Apple News+

Nová služba Apple News+ umožní za měsíční paušál 9,99 USD číst stovky magazínů a vybrané noviny bez omezení. Služba nabízí i přístup v rámci rodinného sdílení. Je vázána na aplikaci Apple News, která bohužel u nás nefunguje. Jako jediná je však v USA dostupná už nyní.

Apple Card

Apple Card

Apple Card je nová virtuální kreditní karta se vším, co od kreditní karty čekáte. Apple se spojil se společností Goldman Sachs, aby mohl přinést vlastní řešení a vstoupil tak na kolbiště finančních služeb.

Apple Card nabídne odměny za placení 2 % při použití Apple Pay, 3 % při placení za produkty Applu a 1 % ve všech ostatních případech. Apple se chlubí, že za jeho kreditní kartu nejsou žádné měsíční poplatky a úroky jsou příznivé.

Apple Card je těsně provázána s aplikací Wallet na iOS. Zde najdete chytré přehledy, jak utrácíte, grafy, možnosti nastavení limitů a další služby, které od kreditní karty čekáte. Služba je dostupná pouze pro USA, neboť je přímo svázána s Apple Pay Cash, která opět není dostupná v České republice.

Apple Arcade

Apple Arcade

Zvěsti o herní službě byly pravdivé, ač nakonec nejde o streamovací službu podobnou GeForce Now nebo chystané Google Stadium. Místo toho za měsíční paušál získáte možnost hrát stovky titulů v App Store na iOS, macOS nebo tvOS. Apple slibuje, že všechny tituly budou pečlivě vybírány bez mikrotransakcí, aby poskytly celý zážitek.

Služba bude dostupná skrze záložku v App Store na podzim ve 150 zemích světa. Pravděpodobnost je tedy velká, že se dostane i k nám. Cena oznámena nebyla.

Nová aplikace TV

Apple TV+

Samozřejmě došlo i na video službu Applu, která si nakonec ukousla hlavní pozornost a čas Keynote. Apple chystá vlastní pořady a získal pro ně řadu známých herců, jako jsou Jason Momoa nebo Jennifer Aniston. Apple TV+ přijde v květnu ve vybraných zemích, tedy nikoli u nás. Poplatek za službu zatím není znám, ale patrně bude vyšší. Apple totiž hodlá konkurovat kabelovým televizím.

Společně s Apple TV+ byla odhalena i nová přepracovaná aplikace TV. Ta bude dostupná na iOS, Apple TV a později také Macu nebo smart televizích od Sony, LG, Vizio či Samsungu. Bude sloužit jako agregát všech oblíbených služeb. Apple navíc slibuje doporučení, které vám na míru bude zpracovávat strojové učení, tak aby byly pořady dle vaší chuti.

Shrnutí

Závěrem můžeme říci, že představené služby jsou opravdu zajímavé. Bohužel se Apple hodně zaměřil na domácí trh. O důvodech lze jen spekulovat, patrně ale půjde o kombinaci mnoha faktorů. Přitom například Apple Card zní opravdu lákavě, neboť obchází nutnost, aby Apple Pay podporovala přímo vaše banka.

Analytik Mark Gurman opět zaslouží uznání, že v podstatě odhadl téměř všechno. Neviděli jsme žádný hardware a o představených službách prosákly už dříve buď zcela, anebo alespoň částečně, různé informace. Český uživatel však tentokrát zůstává pouze stranou.