Prodeje Maců dále klesají a nepomáhají ani aktualizovaný MacBook Air a Mac mini

Celosvětové prodeje Maců nadále klesají a to i přes uvedení omlazených modelů MacBooku Air a Macu mini. Příčin může být hned několik, ale ve čtvrtém čtvrtletí se většinou očekává nárůst z důvodu silné Vánoční sezóny.

Své statistiky už publikovaly obě nejznámější analytické firmy Gartner a IDC. Ačkoli používají odlišné metodiky a jejich odhady se často v počtech prodaných kusů liší, trendy lze často vyčíst stejné. A nejinak tomu bylo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018.

V průběhu Q4 18 Apple dodal na trh 4,9 milionů Maců, což je o nějakých 200 000 tisíc méně než minulé čtvrtletí. Každopádně díky celkovému poklesu trhu si Apple udržel podíl okolo 7 %. Ve čtvrtletním srovnání došlo dokonce o 0,1 % nárůst, což může ovšem být i na hranici statistické chyby.

Prodeje Maců klesají i ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018

Apple tak zůstává v žebříčku prodejců na čtvrté příčce. První pozici okupuje Lenovo, které dokonce rostlo o 5,9 %. Druhé HP zaznamenalo naopak ztrátu 4,4 %. Další americký výrobce Dell rovněž rostl o 1,4 %, dařilo se zejména prémiovým a byznys řadám počítačů.

Pod Applem zůstává Asus, Acer a další značky. Celkově trh pokles o 4,3 % a to i přes nárůst, který jej provázel po rok 2018. Bohužel Intel podcenil poptávku a nebyl schopen včas dodat nové procesory, takže se dá odhadovat, že i díky tomu byla zpomalena poptávka v průběhu Vánoc.

Dalším faktorem mohou být napjaté vztahy mezi USA a Čínou, které mají nepřímý dopad na všechny ostatní trhy.

Od Applu se každopádně očekávalo nastartování prodejů díky dlouho očekávané aktualizaci modelů MacBook Air a Mac mini. Omlazení jako takové se vydařilo a v recenzích počítače sklízely úspěch. Na druhou stranu Apple u obou razantně zvýšil cenu, což mohlo potenciální kupce odradit.

Mac Pro slaví 5 let bez aktualizace

Zdroj: MacRumors