Mac Pro slaví 5 let bez aktualizace

Není to poprvé, kdy některý z počítačů Applu slaví dlouholeté smutné výročí bez aktualizace. Zatímco MacBook Air a Mac mini si už pozornost Applu vysloužily, Mac Pro stále čeká. A ve středu uplynulo právě pět let od poslední aktualizace tohoto počítače.

Druhá generace profesionálního počítače Mac Pro přišla na trh 19. prosince 2013. V USA startoval na 2 999 USD (u nás 95 990,- Kč) a cenu si drží dodnes, včetně pět let starého hardware. Stále tedy obsahuje až 12 jádrový Intel Xeon, až 64 GB RAM, 1 TB SSD a dvě grafické karty AMD Fire Pro D700.

Minulý rok proběhla zajímavá diskuze, které se mimo jiné účastnil i známý blogger John Gruber. Na přímý dotaz reportéru musel inženýr Applu Craig Federighi přiznat, že současný „popelnicový“ Mac Pro má problémy s chlazením a nezvládá dlouhodobou zátěž při určitých úkonech.

Bohužel, počítadlo dní od aktualizace ve středu ukazovalo 1 826 a nadále roste. Apple v dubnu opět potvrdil, že chystá kompletně přepracovaný a skutečně modulární Mac Pro, který se zaměří na opravdu náročné uživatele. Jeho společníkem by pak měl být zcela nový Apple Thunderbolt Display.

Mac Pro 5 let bez aktualizace

Poprvé Apple odhalil své plány už v roce 2017 s tím, že letos byly opět potvrzeny a slíben termín do konce roku 2019. Apple obvykle nesděluje dopředu žádné informace, ale vzhledem k obavám mnoha profesionálních uživatelů, musel tentokrát odkrýt karty.

Ačkoli se přímo Phil Schiller omluvil za zpoždění v aktualizacích, pozorní čtenáři a uživatelé vidí trend poslední doby. Letos se sice Apple pokusil své portfolio Maců aktualizovat, stále však opomenul celou řadu počítačů. Bez aktualizace zůstal nejen 12“ MacBook anebo MacBook Pro bez Touch Baru, ale také kompletně celá řada iMac. Přitom vše Apple prodává už tradičně za stejnou cenu jako při uvedení.

Někteří profesionálové jsou proto ohledně slibů Applu mírně skeptičtí. Uvidíme, co nám příští rok doopravdy přinese.

Profesionální externí grafická karta Applu zpožděna

Zdroj: MacRumors