Nový rekord – iMac byl aktualizován naposledy před více než 600 dny

Stolní počítač iMac pokořil ne příliš lichotivý rekord. Byl totiž naposledy aktualizován před více než 600 dny. Při pohledu do portfolia Applu však není zdaleka sám.

Server MacRumors mimo klasické sekce vede rovněž takzvanou „Buyer´s Guide“, která sleduje aktualizace všech Apple produktů a na základě toho zvládne doporučit nebo varovat před případným nákupem zařízení.

Při pohledu na seznam produktů je ihned jasné, že iMac dosáhl nového a ne příliš lichotivého výsledku. Od poslední aktualizace uplynulo celých 603 dnů. Apple tak zřejmě začíná přecházet na dvouleté cykly obměny hardware. Přitom ještě pár let nazpět byly počítače a zejména iMacy mezi léty 1998 do roku 2015 aktualizovány každý rok.

iMac byl naposledny aktualizován před více než 600 dny

Ale iMac není výjimkou. Asi nejsmutnější rekordman je Mac Pro držící první příčku s 1867 dny od poslední aktualizace. Stejné číslo jako iMac má také nejmenší MacBook, tedy 603 dnů od poslední aktualizace. K delšímu cyklu se rovněž začíná blížit profesionální iMac Pro.

Nová strategie Applu však budí pozornost. V současné době začínají být iOS zařízení výkonnější než macOS, ale není to jen způsobeno skvělými Apple Ax čipy, ale také často neochotou aktualizovat hardware v Macech. Přitom desktopové procesory Intel pro iMacy přichází vždy v první vlně a kdyby Apple chtěl, může je použít. U mobilních procesorů mívá Intel mírné výpadky, ale procesory vždy na trh v daném roce nakonec uvede.

Applu navíc nevadí prodávat neaktualizované počítače stále za plnou cenu, což zejména u Macu Pro vypadá zvláštně. Tento konkrétní model by se však údajně letos měl dočkat kompletně přepracované verze. Uvidíme.

Mac Pro slaví 5 let bez aktualizace

Zdroj: MacRumors