iPhone XS výkonem poráží i nový Samsung Galaxy S10+

Vlajková loď konkurenčního Samsungu sice vyjde až za měsíc, ale jak už to bývá, únikům se zabránit nedá. Tentokrát se na internet dostaly benchmarky výkonu nového Samsung Galaxy S10+. A ačkoli jde o horkou novinku iPhone XS drží laťku stále vysoko.

Nejnovější model Samsung Galaxy S10+ je osazený velmi výkonným čipem Snapdragon 855, disponuje 6 GB RAM a nejnovějším Android OS. I přesto se s ním může měřit iPhone XS s procesorem A12 s menším počtem jader a méně RAM. Výsledek může být pro někoho překvapivý.

Galaxy S10+ v testu jednoho jádra obdržel 3 413 bodů a v testu multijádra 10 256 bodů. To jsou ohromné výsledky. Jenže „loňský“ iPhone XS nasadil svým A12 čipem laťku vysoko. Smartphone Applu totiž dosahuje v testu jednoho jádra 4 797 bodů a v testu více jader 11 264 bodů. Což je v obou případech o více než 1 000 bodů rozdíl ve prospěch iPhone XS.

Benchmark Samsung Galaxy S10+

Nahoře benchmark Samsung Galaxy S10+, dole iPhone XS:


Benchmark iPhone XS

Redaktoři serveru AnandTech toto přisuzují jednoduše optimalizaci čipů Applu vůči celému hardwaru iPhone XS a samozřejmě také vlastnímu software.

Celkově nová jádra Vortex A12 a architektonické vylepšení v paměťovém subsystému SoC dávají novému čipu společnosti Apple výhodu mnohem vyššího výkonu, než je propagováno marketingovými materiály. Kontrast s nejlepším systémem Android SoCs je velký – a to jak z hlediska výkonu, tak i energetické účinnosti. Apple čipy mají lepší energetickou účinnost, než všechny nejnovější čipy Androidu a to při téměř dvojnásobném výkonu. Nebyli bychom překvapeni, že by při srovnání výkonu vzhledem k nárokům na energii, měl Apple až 3x náskok.

Závěrem je nezbytné zdůraznit, že benchmarky se mohou ještě mírně změnit. A to i za předpokladu, že šlo skutečně o produkční kus Galaxy S10+. Navíc syntetické testy většinou nevypovídají nic o skutečném výkonu zařízení při denním využívání. Obě zařízení nabízí více, než dokáže průměrný zákazník využít.

Benchmarky MacBooku Air 2018 ukazují jen mírný nárůst výkonu

Zdroj: MacRumors