Benchmarky MacBooku Air 2018 ukazují jen mírný nárůst výkonu

Bylo jen otázkou času, kdy se dostanou na povrch první benchmarky nových Apple počítačů. Jako první se ukázal MacBook Air 2018 se svými specifickými Intel Amber Lake procesory. A nevedl si až tak špatně.

Na druhou stranu kdo čekal skokový nárůst výkonu, tak bude možná zklamaný. A nedivíme se, neboť Apple u Airu přeskočil hned několik generací procesorů až k té poslední, osmé. Rozdíl ve výkonu tu tedy je, ale nikterak zásadní.

Apple neuvádí u svých počítačů přesná označení procesorů, takže musíme vždy spoléhat až na detailnější analýzu třetích stran. Letos tedy Cupertino využilo procesory Intel Core i5-8210Y s velmi nízkým příkone 7W a architektury Amber Lake. Jde o speciální variantu, kterou zatím nenajdeme v jiných počítačích a dost možná si ji Apple nechal vyrobit na míru. Základní takt procesoru je 1,6 GHz.

MacBook Air 2018 BenchmarkVýsledky testu zde

Benchmarkovaný stroj byl osazen příplatkovými 16 GB RAM. V testu jednoho jádra dosáhl 4 248 bodů a v testu více jader 7 828 bodů. Model 2017 se naproti tomu zastavil na hranici 3 335 v testu jednoho a 6 119 v testu více jader.

Air 2018 je rovněž rychlejší než 12“ MacBooky, vybavené Core M procesory. Ty při taktu 1,4 GHz dosáhly 3 925 respektive 7 567 bodů. Nezapomínejme, že Apple dosud nejmenší MacBooky neaktualizoval novým hardware.

Je nutné opět připomenout, že syntetické benchmarky často neodpovídají výkonu v reálném nasazení a slouží spíše pro možné „papírové“ srovnání výkonu.

Střípky informací, které nezazněly na Keynote

Zdroj: MacRumors