Apple dočasně vypnul skupinové FaceTime hovor z důvodu závažné bezpečnostní chyby

Skupinové hovory FaceTime byly z důvodu bezpečnosti na neurčito vypnuty. Objevila se totiž závažná chyba, která umožňovala slyšet dotyčného, ještě než přijal hovor.

Chyba ve FaceTime umožnila pomocí jednoduchého postupu slyšet volaného ještě před tím, než přijal hovor. Stačilo pouze začít FaceTime video s někým z kontaktů, přejetím prstu zespod obrazovky vyvolat menu k přidání další osoby a následně zadat vlastní telefonní číslo.

Tím došlo k zahájení skupinového FaceTime hovoru s volanou osobou a vaší osobou, aniž by volaná vůbec hovor přijala. Mikrofon na druhé straně se choval jako při běžném hovoru a vy jste tak mohli vše slyšet. Jenže druhá strana netušila, že ji slyšíte.

Zdá se, že Apple zareagoval rychle a službu okamžitě vypnul na dobu neurčitou. Mezitím se však ozvala matka se synem, kteří už před týdnem informovali o dané chybě Apple podporu. V Cupertinu tedy o nahlášeném bugu věděli, avšak zřejmě jej řešili interně jako ojedinělý. Teprve při velké medializaci došlo ke kompletnímu vypnutí služby.

[HTML1]

Jenže situace došlo tak daleko, že Apple byl už žalován za narušení soukromí. Texaský právník žaluje Cupertinskou firmu z výše zmíněného narušení soukromí. K jeho žalobě se postupně přidávají další.

Prestiž firmy, která během letošní konference CES 2019 propagovala iPhone s mottem „Co se stane na Vašem iPhone, zůstane na Vašem iPhone“ tak má sama zásadní problém. Dopad na důvěru zákazníků se však ukáže až v dlouhodobém měřítku.

Zdroje blízké Applu tvrdí, že v brzké době by měla vyjít rychlá záplata, jenž bug se skupinovými FaceTime hovory odstraní.

CES 2019 - Co se stane na Vašem iPhone, zůstane na Vašem iPhone

Zdroj: 9to5Mac, MacRumors